{ "title": "Anatomi Dokular", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Anatomi-Dokular-79.jpg", "date": "20.01.2024 15:25:57", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "Anatomi Dokular, yetişkin bir insanda dörde ayrılmaktadır. Doku aynı işleve sahip hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu yapılara denir. Yetişkin bir insandaki dört doku ise şunlardır. Epitel doku, destek doku, sinir doku, kas doku. Anatomi dokuları anlamak için bu dört doku çeşidini ayrı ayrı incelemek gerekir.

Anatomi dokular nelerdir?

Epitel Doku; Anatomi dokulardaki sargı ve örtü sistemindeki dokudur. Bu dokudaki hücreler birbirine bitişik ve çizgi halinde birleşmişlerdir. Epitel doku hücrelerine epitel hücre denir. Epitel dokunun çeşitleri görevleri vardır. Bu görevler ise şunlardır:
İşlevlerine göre epitel doku da örtü epitel salgı epitel miyoepitel ve nöroepitel olmak üzere dörde ayrılmaktadır.

Destek Doku; Anatomi dokulardaki organ arası boşlukta organların içinde bulunan ve görev yapan dokulardır. Doku ve organlar arasında bağ kurar destek sağlar. Destek dokunun destekleme fonksiyonun yanı sıra metabolizma fonksiyonu da vardır. Vücutta yağ doku bağ doku kıkırdak doku kemik doku ve kan doku olmak üzere beş destek doku çeşidi vardır.

Kas Doku

Anatomi dokulardaki kas doku kasılabilir protein içeren farklılaşmış hücrelerden oluşmuş dokudur. Kas hücre ya da lifleri bir araya gelerek kas demetlerini kas demetleri bir araya gelerek vücudumuzdaki kasları oluşturur.

Kas hücreleri ince uzun ve mekik yani iğ şeklindedir. Kas hücreleri arasında sinir ve kan damarlarından zengin bağ dokusu vardır. Bağ doku aynı zamanda kas liflerinin birbirlerine bağlanmasını da sağlar.

Kas doku yapılarındaki fibrillerin enine çizgili görünüp görünmediklerine göre düz kas doku ve çizgili kas doku olarak ikiye ayrılır. Çizgili kas doku da iskelet ve kalp kası olarak ikiye ayrılır.

Sinir Doku; Anatomi dokulardaki sinir doku nöron olarak adlandırılan sinir hücresi, nöronların uzantıları ve nöronlara destek görevi yapan hücrelerden oluşur. Sinir dokuyu oluşturan hücrelere uyarabilme ve uyartıyı algılayabilme iletebilme özelliğine sahiptir. Bu özellik aracılığı ile organlar uyum içinde çalışır. Aynı zamanda dış dünyayla vücut arasında işlevsel olarak bağlantı da sağlanmış olur.
" } ] }