{ "title": "Anatomi Dolaşım Sistemi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Anatomi-Dolasim-Sistemi-86.jpg", "date": "22.01.2024 00:39:16", "author": "Hayrettin TANIŞ", "article": [ { "article": "Anatomi dolaşım sistemi, bütün canlılar yaşamlarını idame ettirebilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır ve bu enerji vücutta alınan besinler ile sağlanmaktadır. Aynı şekilde canlı hücrelerin canlılığını koruyabilmesi ve devam ettirebilmesi için oksijen ve besinlerin aynı anda alması şarttır. Bütün bunlarla beraber, enerjinin atık madde olarak kabul edilen karbondioksit gazı ve diğer atık maddelerin temizlenmesi ve dışarı atılması da gerekir. Hücrelerin gereksinimi için oksijen ve besin hücrelerine ulaştırılması ve hücrelerde enerji meydana gelmesi için oksijenle yanma işlemi sonucunda ortaya çıkan karbondioksit gazının ve daha sonra oluşan diğer atık maddelerin boşaltılmasını sağlayan dolaşım sistemidir. Dolaşım sisteminin oluşum aşamaları 3'e ayrılır. Bunlar; kalp, damar ve kandır. Anatomi dolaşım sistemi sadece insanlara ait olan bir durum değildir. Bitkiler ve diğer canlılar içinde bu sistem geçerlidir. Aynı şekilde bu canlılar için de hayati bir önem arz etmektedir.

Anatomi dolaşım sistemi aşamaları nelerdir?

Kalp: Vücudumuzun en önemli organlarından bir tanesidir. Göğüs boşluğunda ve göğüs kafesinin hemen altında iki akciğerin ortasında yer almaktadır. Koniye benzer büyüklükte ve her bireyin kendi sol yumruğu kadardır. Kalbin iki tane işlevi vardır. Birinci görevi kanı akciğerlere pompalayarak oksijen üretilmesini sağlar. İkincisi ise kanı kasarak adeta pompa gibi çalışarak tüm vücudu göndermek ve hücreler için gerekli olan kanı geri toplama görevini yapar. Kalp yapısal olarak çizgili kaslardan bir yapısı vardır ve istem dışı çalışmaktadır. Aynı şekilde yapısal olarak 4 odacıktan meydana gelir. Sağ tarafta kalan kısımda temiz kan sol tarafta ise kirli kan bulunur.

Damarlar: Damarlar kalp ile bir bütün halindedirler. Birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Günlük hayatımızda damarları elektrik akımı dağıtan kablolara benzetiyoruz. Kalp tarafından pompalanan kanı tüm vücuda taşınma işlemi yaparlar. Yapıları itibariyle boruya benzeyen ve bütün vücudu ağ gibi saran bir şekle sahiptirler. Akciğerlerde bulunan temizlenmiş oksijen ve yüklenmiş kanı hücrelere taşımak amacıyla hücrelerin içerisinde kirlenen kanı tekrar toplamak gibi bir görevi vardır ve bütün bunları yapabilmeleri için de her yere uzanmaları gerekir.

Kan: Damarların içerisinde bulunan ve sürekli damarlar içerisinde dolaşan kırmızı renkli sıvıya kan diyoruz. Sindirim sistemi tarafından, sindirilmiş olan besinleri akciğerde temizlenmesinin ardından yüklenen oksijen ile hücrelere taşımak amacıyla görevini yapmaktadır. Ayrıca hücrelerde meydana gelen karbondioksit gazını akciğerlere hücrelerde açığa çıkan zararlı olan maddeleri karaciğere ve böbreklere iletmektedir. Kanın vücut ısısını dengeleme adına vücudu mikroplardan korur, hormonların salgılarını ile ilgili organlara ulaştırma gibi birçok önemli görevleri mevcuttur.
" } ] }