{ "title": "Anatomi Hemşirelik", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Anatomi-Hemsirelik-87.jpg", "date": "19.01.2024 20:22:22", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Anatomi Hemşirelik, Anatomi, canlı varlıkların biçim ve yapılarını inceleyen, bir temel tıp sağlık bilimleri dalıdır. İnsan sağlığının sürdürülmesi veya bozulan sağlığın yeniden düzeltilmesi için uğraşan, hastalıklara teşhis koyma, hastalıkları tedavi etme ve hastalık ve yaralanmalardan korumaya yönelik çalışmalarda bulunan birçok alt bilim dalından oluşan bilimsel disiplinlerin şemsiye adıdır. Hem bir bilgi alanı hem de bu bilginin uygulandığı meslektir. Anatomi, tıbbın temeli kabul edilen ana bilimlerden biri olup, aynı zamanda tıp eğitiminin önemli derslerinden biridir.

Anatomi terimi, eski Yunanca ana (=içinden) ve tome (Kesmek) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Keserek parçalama ve ayırma anlamına gelmektedir. Günümüzde, kadavranın bölgelere ayrılması ve bu bölgelerin kesilerek incelenmesi metodu için genel bir ifade olarak disseksiyon terimi kullanılmaktadır.

Anatomi hemşirelik, Geniş anlamda vücudun normal biçimini, yapısını; vücudu oluşturan organları ve bu organlar arasındaki yapısal, işlevsel ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Biçim bilim anlamına gelen morfoloji kavramı da canlıların biçimsel olarak incelenmesini belirtir. Bir görüşe göre anatomi, morfolojiyle özdeş olarak da kabul edilir. Ancak günümüzde oluşumların sadece şekilsel değil işlevsel niteliklerinin de önem kazanması, yapılan çalışmalarda hücre içi ögelerin ayrıntılı olarak, moleküler düzeyde incelenmesi anatomi biliminin sınırlarını genişletmiştir. Anatomi eğitiminde kalıplaşmış kurallarla, fonksiyonel bağlantıları dikkate almayan bir metot seçilmesi ezbere dayanan ve edinilen bilgilerin kısa zamanda unutulmasına neden olan bir öğrenme ile sonuçlanır. Herhangi bir yapının fonksiyonlarının ve diğer yapılarla bağlantılarının birlikte öğrenilmesi ise anatominin bir bütün halinde daha kolay anlaşılması imkânını sağlar. Bu sebeple yapıların ayrıntılarından çok hastalıklar veya yaralanmalarla olan işlevsel bağlantılarının öğrenilmesi, modern tıp anlayışına daha uygundur. Hemşire, Bireyleri, hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden ya da ruh sağlığının bozulması durumunda doktor tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, denetleyen ve izleyen kişidir.

Hemşirenin görevleri
Tedavide hemşirenin rolü: Hemşire belirtilen görevleri yaparken mutlaka insan bedenini iyi tanımalıdır. Anatomi eğitimi almadan hiçbir birey hasta tedavisinde görev alamazlar. Bu nedenle hemşireler eğitim süresince meslekleri için gereken başta anatomi ve diğer tüm konularla ilgili dersler almışlardır. Tedavinin uygulanabilmesi, ancak nitelikli elemanlarla sağlanabilir.

" } ] }