{ "title": "Anatomi İskelet Sistemi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/anatomi-iskelet-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 20:22:45", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Anatomi iskelet sistemi, canlılar kemiklerden oluşmuştur eklem ve bağlarla birbirlerine tutturulmuş, çevreyi kaslarla sarılı dayanak veren yapıya denir. İskelet ya da iskelet sistemi, biyolojide işlek organizmaya fizyolojik dayanak veren, iç uzuvlara savunma imkânı sunan, genellikle minerallerden meydana gelen bir yapıdır. İskelet organizmanın kendine has şeklinin oluşmasını olanağı sağlar. İskelet sisteminde yassı, uzun ve az kemikler olmak üzere üç türde kemik türü vardır.

İnsan vücudunun çatısını (Dayanak yapısını) iskelet sistemi oluşturur. Bu sistem fonksiyonel olarak da düşünüldüğü zaman, bizzat içerisinde, kemikler, eklemler ve bağlardan oluşmuştur. Bunların yanı sıra, farklı yapılarda ve farklı eklemlerde bulunan ve farklı görevler yüklenmiş meydana gelen kıkırdakları da unutmamalıdır. Çoğu vakit, eklemi meydana getiren kemiklerin, artiküle eden yüzleri, ince kıkırdak bir tabaka ile örtüldüğü benzeri, bilhassa birbirlerine uyum sağlamayan eklemlerin yüzeyleri aralarında kıkırdak yapıdan oluşmuştur elastik elemanlar bulunur. Özel yapıdaki bu kıkırdak oluşumlar ile eklem yüzeyleri birbirlerine uyumlu bir duruma getirilir. Böylelikle fonksiyon içinde uyumlu bir bütünlük oluştururlar. İskelet sisteminin mühim kısımlarını meydana getiren yapılar, davranış sisteminin pasif elemanlarıdır. Halbuki, hareketin olabilmesi amaçlı belli bir kuvvete gereksinim vardır. Bu işlem, davranış sistemi içerisinde mühim bir komponent olarak da bulunan adale aracılığıyla sağlanır. Böylelikle adaleler, davranış sisteminin etkin elemanlarını oluştururlar. Adalelerin çalışması ile meydana çıkan kuvvetlerin ilgili kemiklere aktarılmasında kirişler (Bağlar) mühim görevler yüklenmişlerdir. Bunlarla beraber, adaleleri zaman zaman epeyce ince bazen de kalın yapılar şeklinde (Fonksiyonel olarak) saran örtülerde vardır (Fasciae). Adaleler, sahip oldukları kirişler tarafından eklemlere denli uzanırlar ve meydana çıkan kuvvetler de yeniden bu kirişler üzerinden ilgili kemiklere aktarılır. Aynı zamanda, karşılıklı olarak eklem yerine getiren kemikler de fonksiyonel olarak da uyumlu bir organizasyon içine girmiş bulunurlar. Beden ağırlığının hemen hemen yüzde 50-70 kadarını davranış sistemini meydana getiren elemanlar oluşturur. Bu sistemin beslenmesi konusunda meydana gelen, kan damarları ve linfa sistemi de mühim görevler yüklenirler. Adalelerin innervasyonları sinirsel sistem aracılığıyla sağlanır ve istenen hareketler böylelikle meydana çıkar. Bir spor eğitmeni açısından anatomi terimleri çok fazla mühimdir. Her ne denli bu terimleri öğrencilerim ile direk konuşamasa da iş esnasında hangi hareketin, hangi kasa tesir ettiğini bilmek bakımından nihai derece kullanışlıdır ve dünyanın neresine giderseniz gidin Latince anlatılan bu terimler aynı adları ile kullanılmaktadır.

İskeletin görevleri
İnsan vücudunun büyüklüğü ve formu, belli asallar arasında oluşmuştur ve belli bir sistem ile bir araya gelmiş kemikler ve bu kemikleri eklem bölgelerinde birbirlerine bağlayan kıkırdak yapılardan ortaya çıkar. Vücudun harici görünüşü, başka bir söylemle, vücudun modeli, yine davranış sisteminin mühim bir komponenti meydana gelen adaleler ve bununla beraber narin doku ile sağlanır. Davranış sisteminin pasif elemanlarını meydana getiren kemikler; şekil, vaziyet ve fonksiyonel mimari olarak da farklı özellikler gösterirler. Söz gelişi, kemik sistemi, koruma amaçlı bir mimari olarak da düşünülebilir. Böylelikle, beyin ve omuriliğin birer koruma amaçlı kemik mimari arasında bulundukları görülür. Aynı olarak göğüs kısmında bulunan kalp ve akciğerler de kaburgaların ve destekçi başka kemiklerin meydana getirdiği bir kafes arasında yer alırlar.
" } ] }