{ "title": "Anatomi Kas Sistemi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Anatomi-Kas-Sistemi-98.jpg", "date": "21.01.2024 07:22:35", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Anatomi kas sistemi; insan ve hayvan vücudunun, iç organlarının, hareket etmesini sağlayan dokulara kas adı verilmektedir. Kasların vücuttaki görevi, güç oluşumunu sağlamak ve hareket sağlamaktır. Kas hareketlerinin büyük çoğunluğu bilinç dışında oluşarak, yaşam için gerekli fonksiyon hareketlerinin gerçekleşmesi için çok büyük önem taşımaktadır. Gönüllü kas hareketleri ise vücudun hareket etmesi için kullanılmaktadır. Kaslar, vücut iskeleti ile canlıya hem destek olmakta hem de iskeletin hareketini sağlamaktadır. Vücut iskeletin dikliği ve organizmanın şekil içerisine girmesi kaslar sayesinde olmaktadır. Omurgalılarda bulunan kaslar, eklemler ile birbirine bağlanmış olan iskeletin kasılıp gevşeme yolu ile hareket etmesini sağlamaktadır. Ayrıca omurgalı hayvanlarda iç organların yapısında yer almakta olan kaslar bu organlarda da hareketi sağlamaktadır. Kaslar çizgili, düz ve kalp kası olmak üzere üç ayrı şekilde incelenmektedir. Çizgili kaslar bizim istediğimiz şekilde çalışan kaslardır. Düz kaslar ise isteğimiz dışında çalışan kaslardır. Kalp kası da bir çizgili kas olmasına rağmen, isteğimiz dışında çalıştığı için, başlı başına ayrı olarak incelenmiş ve kalp kası ismi verilmiştir. Aynı zamanda anatomi kas sisteminde bulunan üç kasın ortak özellikleri bulunmaktadır.

Düz kaslar
Çizgili kaslar
Kalp kası
Anatomi kas sistemi, kasların ortak özellikleri nelerdir?
Anatomi kas sisteminde, kasılma çeşitleri; izometrik kasılma, konsantrik kasılma, izotonik kasılma, ekzantrik kasılma, oksotonik kasılma, izokinetik kasılmadır.
" } ] }