{ "title": "Anatomi Kaslar", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/anatomi-kaslar.jpg", "date": "20.01.2024 03:00:01", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Anatomi Kaslar, İnsan ve hayvan vücudunun ve iç organlarının, hareket etmesini sağlayan dokulara kas denilmektedir. Kasların vücuttaki görevi, güç oluşumunu sağlamak ve (Dış veya iç arası) hareket sağlamaktır. Kas hareketlerinin büyük çoğunluğu bilinç dışında gerçekleşerek, yaşam için gerekli fonksiyonların gerçekleşmesi için büyük önem taşımaktadır. Gönüllü kas hareketleri ise vücudun hareket etmesi için kullanılmaktadır. Kaslar, iskelet ile canlıya hem destek olmakta hem de iskeletin hareketini sağlamaktadır. İskeletin dikliği ve organizmanın şekil alması kaslar sayesinde olmaktadır. Omurgalılarda bulunan kaslar, eklemler ile birbirine bağlanmış olan iskeletin, kasılıp gevşeme yolu ile hareket etmesini sağlamaktadır. Ayrıca omurgalılarda iç organların yapısında yer almakta olan kaslar bu organlarda da hareketi sağlar. Kaslar, çizgili, düz ve kalp kası olmak üzere üçe ayrılmaktadırlar. Çizgili kaslar, isteğimiz doğrultusunda çalışan kaslardır. Düz kaslar ise isteğimiz dışında çalışmaktadır. Kalp kası da bir çizgili kas olmasına rağmen, isteğimiz dışında çalıştığı için, başlı başına kalp kası adı verilmiştir.

Düz Kaslar
Çizgili Kaslar
Kalp Kası
  • Yapısal açıdan iskelet kaslarına benzer özellik taşımaktadır.
  • Çizgili görünümdedirler.
  • Fonksiyonel açıdan, düz kaslara benzer özellikleri vardır ve otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilmektedirler.
Kasların Ortak Özellikleri şöyledir
  • Uyarılabilme özellikleri vardır. Kas doku sinir uyarıları ile uyarılabilir yapıdadır. Kasın uyarana cevabı kasılma dır.
  • İletebilme özelliği bulunmaktadır. Kas doku diğer sinerjist ve sinerjist olmayan kaslara elektrik sinyalleri yolu ile kasılmayı iletme özelliği bulunmaktadır.
  • Kasılabilme özelliğine sahiptir. Kas sinir uyarıları ile kasıla bilmekte, böylelikle boyunda uzama, kısalma veya geriliminde bir değişme olur.
  • Esnek olma özelliği. Kas kasılmadan sonra gevşerken eski şekline dönebilme özelliğine sahiptir.
  • Vizkozite Özelliği bulunur. Kasların, viskoz kitle özelliği bulunmaktadır. Kas kasılır iken şeklini değiştirmek isteyen iç ve dış kuvvetlere karşı iç sürtünme ile direnç gösterir. Bu özelliği ile kas kasılması esnasında bir engelleme meydana gelir iken, bu da kası kopma, yırtılma gibi durumlardan korur.
Kas kasılma çeşitleri: İzometrik kasılma, izotonik kasılma, konsantrik kasılma, ekzantrik kasılma, izokinetik kasılma, oksotonik kasılma dır.

" } ] }