{ "title": "Anatomi Kemikler", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/anatomi-kemikler(2).jpg", "date": "19.01.2024 13:11:16", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Anatomi Kemikler, Anatomik olarak kemikler, vücuda destek olan, hareketlere yardımcı, çevrelediği yapıları koruma görevi üstlenen yapıların ortak adıdır. Çok sert yapıları olmasına karşı, esnek bir yapıya sahiptirler. Kemiğe sertliğini kazandıran içerisinde bulunan, manganez, fosfor, kalsiyumdur. Yeni doğan bir bebekte, 270 adet kemik bulunmaktadır, 14 yaşında 256 adet kemik, erişkinde 206 adet kemik vardır. 25-30 yaşlarında 70 kg'lık bir bireyde toplam 5-6 kg kemik yapısına sahiptir. Fibrozis doku ve hücreler kemiğe yumuşaklık vermektedir. İnorganik kısım ise inorganik kısımdır bu da kemiğe sertlik vermektedir. Radyoopaktır X ışınlarını geçirmez.

Anatomi Kemikler: İnsan vücudunda iskelet sistemi, şekline göre 3'e ayrılmaktadır. Uzun kemikler, yassı kemikler ve kısa kemiklerdir.

Uzun kemikler, uzunluk olarak, kalınlığından daha fazladır. Şekil olarak silindire benzemektedir. Uzun kemiklere örnek verecek olursak, kol ve bacakları gösterebiliriz. Vücudumuzdaki en uzun kemik uyluk kemiğidir. Uzun kemiklerin yapı olarak gövde, uç ve gövde ile uç arasında kalan kısımdır. Uzun kemiklerin boyuna uzamasını sağlayan yapısında bulunan kıkırdaktır.

Yassı Kemikler: genişliği ve boyu kalınlığından daha fazladır.
Kısa Kemikler: El ve ayak bileği kemikleridir. Vertebralarının, kısa çıkıntılı yerleri kemik iliği içermektedir.
" } ] }