{ "title": "Anatomi Sinir Sistemi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/anatomi-sinir-sistemi.jpg", "date": "20.01.2024 05:32:14", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Anatomi sinir sistemi, özellikle sinir ağı ve sinir sistemi bütün canlıların hem içsel hem de dışsal çevredeki etmenlerin algılanması, alınan bilgiyi elde ederek işleyen, vücuttaki mevcut olan hücreler ile iletişim ağını sağlayan ve sinyallerin farklı yerlere iletimini organize eden kasların ve organların bütün aktivitesini düzenleyen sinir sistemidir. Genel olarak sinir sistemi iki kısma ayrılmaktadır, çevresel sinir sistemi ve merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyinden meydana gelmektedir. Çevresel sinir sistemi merkezi sinir sistemine vücuda bütün kısımlar ile bağlanmasını sağlayan uzun fiberlerden meydana gelmektedir.

Çevresel sinir sisteminin oluşumları
Sinir sistemi, çoğunlukla sinir sistemi süngerlerin dışında pek çoğu hücreli olan hayvanlarda mevcut olmaktadır. Aslında beyine sahip bir sistem duygu ve düşünce iletemezler ve üretemezler. Ancak oldukça karmaşık bir yapıya sahiptirler. Genellikle sinir sistemi bulunmayan çok hücreli olan organizmalar, mesozoalar, süngerler ve placozoalar oldukça basit bir vücut yapısına sahiptirler. Özellikle birkaç tane solucan türünün haricinde diğer bütün hayvan türlerinde mutlaka bir omurilik ve beyinden meydana gelen sinir sistemi mevcut olmaktadır. Bu hayvan türlerindeki sinir sistemi ise hem omurilikten hem de beyinden dağılmaktadır. Hayvanlarda sinir sistemi genellikle birkaç yüz hücreden meydana gelirken, insanlarda bu durum 100 milyarlarca sinir sistemi hücresi mevcut olmaktadır.

Sinir sistemi, vücuttaki sinir sisteminin en kolay işlevi ise bir hücreden başka bir yerdeki vücudun herhangi bir parçasına sinyalleri iletmektir. Ayrıca sinir sisteminde meydana gelen işlev bozukluğu çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilmektedir. Bu işlev bozuklukları travma, genetik bozukluk, fiziksel yaralanmalar, zehirlenme, erken yaşlanma durumu, yaşanan enfeksiyonlar söylenebilir. Özellikle sinir sistemi ile alakalı olarak şizofreni, kortikal görme bozukluğu, menenjit, Alzheimer, Parkinson hastalığı, MS ve sara hastalıkları mevcut olmaktadır. Nöroloji bölümü çoğunlukla ihtisas alanları sinir sisteminde meydana gelen bozuklukların sebeplerini araştırarak, ortaya çıkan problemi iyileştirme yönünde müdahale etmektedir. Ayrıca çevresel sinir sisteminde en çok yaygın olan problem ise çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen sinir iletimindeki arızadır. Sinir iletimi eksikliğinde ise MS ve amyotrofik lateral skleroz hastalıkları ortaya çıkmaktadır.
" } ] }