{ "title": "Anatomi ve Fizyoloji Modülü", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Anatomi-Ve-Fizyoloji-Modulu-26.jpg", "date": "19.01.2024 04:07:22", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Anatomi ve fizyoloji modülünde yer alan kavramları açıklayalım. Anatomi, insan vücudunu oluşturan organların oluşumlarını, şekil ve yapılarını, bunların birbirleriyle olan fonksiyonlarını inceleyen bilim dalıdır. İnsan anatomisi, insan vücudunu yapan her türlü doku ve organdan bahsetmektedir. Anatominin alt bölümleri bulunmaktadır. Bunlar; Topografik anatomi, sistematik anatomi, karşılaştırmalı anatomi, nöroanatomi, klinik anatomi, gelişimsel anatomi, mikroskobik anatomi, patolojik anatomi ve radyolojik anatomidir.

Anotominin Alt Bölümleri
Anatomi ve fizyoloji modülünde yer alan anatominin inceleme alanına giren vücut yapıları şunlardır; Kemikler, kıkırdaklar, eklemler, kaslar, solunum sistemi, dolaşım sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi, endokrin sistem ve deridir. Anatominin tarihçesine baktığımızda ilk olarak milattan önce 500 yıllarında Mısır'da bilgi elde edinilmeye çalışılmıştır. Daha sonra milattan önce 460-377 yıllarında tıbbın babası kabul edilen Hippocrates tarafından incelenmeye başlamıştır. Anatomi öğreniminde organlar ve oluşumları anlatılırken daha iyi öğrenilmesi için karşımızda ayakta duran, yüzü bize dönük, baş ve gövdesi bize dönük, ayakları birleşik ve öne dönük kişiye göre yapılır. Böylece görsel olarak daha iyi kavranması sağlanır.

Anatomi ve fizyoloji modülünde fizyolojiyi açıklayacak olursak, insan vücudunu oluşturan organların işlevlerini ve bu işlevlerin ne gibi olay ve değişikliklere yol açacağını inceleyen bir bilim dalıdır. Fizyolojinin temel özelliği, incelediği sistemlerin durağan bir şekilde değil hareketli olmasıdır. Genelde bitki ve hayvan fizyolojisi olarak ayrılsa da incelemeleri tüm canlılar için evrenseldir. Ama dünyadaki tüm canlıların yaşamsal işlevlerini birdenbire incelemek zor olduğundan bölümlere ayrılmıştır. Bu şekilde daha ayrıntılı olarak incelenmektedir. Fizyolojiyi hareketli olarak tanımlamıştık. Çünkü; hücrelerin işlevleri, en yakınındaki değişikliklere bağlı olarak sürekli değişir ve her canlı bu değişikliklerden etkilenmektedir. Bu nedenle fizyolojik tepkimelerin temel amacı, dengenin korunmasıdır ve bu denge, canlıların bu değişiklikleri algılayabilen duyuları aracılığıyla sağlanmaktadır.
" } ] }