{ "title": "Anatomi ve Fizyoloji", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/anatomi-ve-fizyoloji.jpg", "date": "21.01.2024 17:32:42", "author": "yıldız", "article": [ { "article": "Anatomi ve fizyoloji, Vücudun normal şeklini; yapısını, organları ve arasındaki yapısal, görevsel ilişkileri inceleyen bilim dalına anatomi denir. Fizyoloji ise bütün bu yapıların ve organların fonksiyonlarını ve bunların nasıl yerine geldiklerini inceleyen bir bilimdir. İnsan vücudunun organizasyonu sağlar anatomi ve fizyoloji bunlar; kimyasal, hücresel, doku, organ, sistem ve organizma bunları da şu şekilde inceleyebilir. Kimyasal düzeyde gerçekleşen anatomi en basit düzeyde gerçekleşen düzenlemedir.

İnsan vücudunu oluşturan fizyolojik elementler vardır bunlar ise vücudun yaklaşık yüzde doksan sekizini oksijen, karbon, hidrojen, nitrojen, kalsiyum ve fosfor olmak üzere sadece altı elementten meydana gelmektedir ve bu elementler insan anatomi ve fizyolojisinin temel kaynağıdır. İnsan anatomisi organik ve inorganik bileşenlerden oluşur. İnorganik maddeler küçük ve basit bileşenlerdir. Örneğin: su, tuz, hidrorklorik asit gibi basit asitler ve amonyak gibi basit bazlar. Organik bileşenler karbon içeren geniş, karmaşık bileşenlerdir. Onlar vücudun anatomik ve fizyolojik yapısını oluşturur. Organik bileşenler ayrıca yaşam için gerekli olan binlerce kimyasal yaşam için gerekli olan binlerce kimyasal reaksiyona katılır ve onları düzenlerler. İnsanın anatomik yapısında karbonhidratlar, lipidler, proteinler ve nükleik asitlerdir. İşte insan anatomisi bu ve buna benzeyen fizyolojik yapılardan oluşmaktadır.

Fizyolojide ise kalbin ya da böbreklerin ya da ayak parmakların anatomik olarak nasıl incelendiğine bakar bunlara tanımlar ve isimler koyar insan anatomisinin hassaslığı üzerine tezler yürütür. O kadar hassas bir terazi ki insan anatomisi incelemesi çok zaman alan bir yapıdır. Vücudun temel yapısı, hareket, sinir, endokrin, dolaşım, solunum, sindirim, boşaltım ve üreme sistemi, vücut sıvıları, elektrolitleri ve kan ile duyu organlarının yapı ve işlevlerini ayırt etme ile ilgili yeterlilik kazandırır. Vücudun yapısını ayırt etmekte kullanılan anatomi ve fizyoloji insan yapısın açıklar. Bilim de büyük ölçüde kullanılan anatomi sistematik anatomidir. Bu daldaki konular ise; kemik bilimi, kas bilimi, hareket sistemi, eklem bilimi, dolaşım, sinir, solunum, iç salgı bezleri ve duyudur. Fizyolojinin tarihçesi tam olarak milattan önce dört yüz yirmi yıllarına tıbbın babası kabul edilen Hipokrat da dayanmaktadır. Bu konu üstünde ilk çalışmalar ise 1960 yıllarında galen olarak bilinir. Müslümanlarda ise orta çağda gelişmesinde yardımcı olan İbn-i Sinan görmekteyiz. 18. Yüzyıllarda Fransız fizyolog Pierre Cabanis kaynaklar yazmaya başlamışlardır.
" } ] }