{ "title": "Bacak Kasları Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/bacak-kaslari-anatomisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:04:10", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Bacak Kasları Anatomisi, Bacak kısmında bulunan bu adaleler, diz eklemi ve ayak bileği eklemi arasında bulunan kas ve kas gruplarının genel adıdır. Genel itibarı ile 3 bölümde incelenen bu kas grupları ön bölge, lateral bölge, arka bölge şeklinde sıralanabilir.

Ön bölgede yer alan adalelerden M. Tibialis anterior kası ayağa ekstansiyon ile inversiyon hareket kabiliyetini sağlar. M. Ekstensor digitorum longus kası ise ayak bileği ekleminden sonra 4 tendona ayrılır ve neticede her bir tendon parmaklara kadar uzanır. Bundan dolayı da parmaklara ve ayağa ekstansiyon hareketini yaptırır. M. Peroneus tertius kası ayağa ekstansiyon ile eversiyon yaptırır. M. Ekstensor hallucis longus adalesi ise başparmak ile ayağa ekstansiyon hareketini yaptırır, bunun yanı sırada ayağın inversiyon hareketine yardımcı olur. Söz konusu bu 4 adalenin siniri N. Peroneus profundus olarak adlandırılır.

Bacağın lateral kısmında M. Peroneus longus ve M. Peroneus brevis kasları mevcuttur. Her iki kasında görevi ayağa plantar fleksiyon ile eversiyon hareketi yaptırmaktır ve her iki kasıda N. Peroneus superficialis siniri innerve eder. Bacağın arka kısmında ise baldır kısmına şeklini veren M. Gastrocnemius kası bulunur. Ayağa plantar fleksiyon, ayrıca dize de fleksiyon hareketini yaptırır. Bu adalenin hemen altında bulunan M. Soleus kası ayağa plantar fleksiyon yaptırır. Bu arada arka bölgede ayağın plantar fleksiyonuna yardımcı olan M. Plantaris adında bir kasta bulunur. Bacağın arka kısmında yer alan tüm kaslar Nçtibialis tarafından innerve edilir. Daha derin grupta da M. Popliteus, M. Fleksor digitorum longus, M. Fleksor hallucis longus ve M. Tibialis posterior adaleleri mevcuttur.
" } ] }