{ "title": "Baş Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Bas-Anatomisi-47.png", "date": "19.01.2024 04:00:31", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Baş Anatomisi: İnsan kafası; Kranium kafatası ve kafa tabanı olarak iki kısımda incelenir. Bu bölümlerdeki kemiklerin birbirine sıkı bir şekilde bağlantıları vardır ve bu bağlantı noktalarına sütür ismi verilir. Kafa kemikleri çok sağlam ve dayanıklıdır. Kemiklerin bu şekilde dayanıklı ve sağlam olması başın üst orta kısmında bulunan beyini korumak içindir. Doğum ile birleşmeye başlayan bu kemikler, doğumdan sonra hala bazı yerlerde açık, membranla kaplı bölgeler içerir. Bu kısımlara fontanel denilir. Kafa kemikleri, çocuğun gelişim süreci içerisinde ergenliğe kadar herhangi bir açıklık kalmayacak şekilde kapanma ve büyüme gerçekleşir.

Baş Anatomisi İçinde Bulunan Kemikler
İç Kısımdaki Kemikler: Başın iç kısımda da birtakım kemikler vardır.
İnsanların yüz kısmında toplamda 14 adet kemik bulunmaktadır. Diğer oluşum mandibula temporomandibular eklem ile kafatası arasında bağlantı kurmaktadır. Bu bildiğimiz çene kemiğidir.

Başın alt tarafından bakıldığında görünen büyük boşluk foramen magna denilen oluşumdur ve buradan medulla spinalis beyinle bağlantı kurar. Başta var olan diğer küçük delikler arter, ven ve sinirleri hem koruyor hem de geçişleri için pasajlar teşkil ediyor.

Baş anatomisi içerisinde bulunan yüz anatomisinde beş adet boşluk vardır. Gözler, burun ve ağız. Yüz kısmının beslenmesi external karotid arterden gelen kanlanmayla olur. Sinir yapısı ise trigeminal sinir ve facial sinir aracılığı olmaktadır. Mimik kasları yüz hareketlerini meydana getirirken, çiğneme kasları da çiğneme işlevini sağlamaktadır.
" } ] }