{ "title": "Baş Boyun Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/bas-boyun-anatomisi.jpg", "date": "20.01.2024 12:19:52", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Baş boyun anatomisi, başı ile vücut arasındaki irtibat olanağı sağlayan yapı ile ilgilidir. Boyun başımızı destekler ve dengede tutar. Başın birçok istikamete kolayca hareketini sağlar. Boyun 7 adet boyun omurundan meydana gelir. Bu omurlardan en üst ikisi farklılaşarak kafatasının kemik kısmına tutunmasını olanağı sağlar. Boyun omurları aralarında diskler bulunur. Diskler esasında omurların birbirine sürtünmesini önleyen jöle kıvamında yastıkcıklardır. Disklerin misyonu üst kısmına düşen yük miktarını eşit olarak alt düzeylere iletmektir.

Boyun anatomisi, bir tüm olarak da şu olarak tanımlanabilir.

Boyun bölgesi, ense olarak bilinen boynun arka bölümü bir yana bırakıldığında; yukarıda mandibula başka bir deyişle alt çene kemiği, aşağıda klavikulalar başka bir deyişle köprücük kemikleri ile içlerinde olan sternum kemiğinin başı, yanlarda ise trapez kasının başka bir deyişle ense ve sırtı kaplayan dev geniş kasın ön kenarları arasındaki alandır. Boyun, sol ve sağ taraf olarak da 2 bölümde değerlendirilir. Boynun her bir tarafını, yapıştığı yerlere atfen sternokleidomastoid olarak da isimlendirilen kocaman çapraz kas, ön ve yan-arka biçimde bununla birlikte ikişer bölüme böler. Sol ve sağ sternokleidomastoid kaslar yukarıda yanlarda kulak kemiklerinden başlar, çapraz olarak da alt uzanır ve aşağıda orta üstelik klavikula uçlarına ve sternum başına yapışır. Boyunda tam orta üstelik dışarıdan içeri gerçek sırasıyla; tiroit ve paratiroid bezleri, gırtlak ve nefes yolu üst bölümü, yutak alt bölümü ve yiyecek borusu üst bölümü, son en derinde boyun omurgası bulunur. Bu doku kısımlarının anında yakınında ise şah damarı içerir sol ve sağ boyun-damar siniri vardır. Boyunda bu yapıların haricinde ince kaslar, farklı sinirler, başka büyüklükte damarlar, bağ dokusu ve bağ dokusunun arasına dağılan lenf bezleri bulunur. Boyun anatomisi, ise şu olarak özetlenebilir:
Lenf bezleri veya milletin yaygın ifadesiyle bezeler, kan sistemi ile vücudun immün mekanizmasını meydana getiren lenfoid sistemin ovoid biçimli yapılarıdır. Doktorlar bu yapıları, lenf ganglionu sözcükleri ile anlam bulurlar. Lenf bezleri tüm vücuda irili ufaklı dağılmıştır ve birbirleri ile lenf yolu aracılığıyla bağ halindedirler. Boyun, lenf bezlerinin en yüklü bulundukları vücut bölgelerinden biridir. Boyunda lenf bezleri, bulundukları alt bölgeye göre 7. Kısım değerlendirilir: 1. Bölge çene altı, ikinci bölge yan üst boyun, 3. Bölge yan taraf orta boyun, 4. Bölge yan alt taraf boyun, 5. Bölge arka boyun, 6. Bölge ön boyun ve 7. Bölge ön alt boyun. Boyun omurları, diskler ve kuvvetli bağlar ile birbirine tutunurlar. Bu sistem kaslar ile esneklik kazanır ve güçlenir. Boyun omurgası içerisinden omurilik ve sinirler geçer. Omurilik 2 cm genelinde beyinden aldığı emirleri tüm vücuda ileten en son derece mühim bir yapıdır. Boyunda omurilikten çıkan sinirler el, kol ve omuzlarımızın hareketini, hissini ve kuvvetini sağlarlar. Sıhhatli boyun dengelidir. Bu dengeyi koruma amacıyla boyun omurgası natürel bir eğime sahiptir. Bu eğimin korunması huzurlu ve ağrısız boyun amaçlı çok mühimdir.

Bu kısmın kasları 2 grup şeklinde incelenebilir
Başın sağa sola döndürülmesini, öne eğilmesini, arkaya doğru bükülmesini, dikliğini ve boyun derisinin gergin olmasını sağlayan kaslardır.

Boyun Ön-Yan Bölümü Kasları: bu kısmın adalelerinin bazıları, kafatasının farklı yerlerinden başladıkları benzeri, bazıları da ağız tabanının yapısına iştirak edip, çiğneme ve yutma fonksiyonunda mühim yer tutarlar.
" } ] }