{ "title": "Beyin Anatomi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/beyin-anatomi.jpg", "date": "20.01.2024 05:10:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Beyin anatomi, vücudumuzdaki en karmaşık ve büyük organlardan olan beyin, 100 milyarın üzerinde sinirden meydana gelmiştir. Sinirlerde sinaps denilen çok sayıda bağlantı noktalarıyla iletişim içindedir. Beyinde birlikte çalışan birden fazla özelleşmiş bölge bulunmaktadır. Beyin hücrelerinin en dış katmanı olan korteks, istemli hareketlerin ve düşünmenin başladığı bölümdür. Uyku ve nefes alma gibi temel fonksiyonların kontrol altında tutulduğu beyin sapı, omurilikle beynin diğer kısmı arasında yer alır. Beynin merkezindeki yapı olan bazal ganglia, beyin ve diğer bölgeler arasındaki mesajları koordine etmektedir. Beynin altında ve arka tarafında yer alan beyincik, denge ve koordinasyondan sorumludur.

Beyin yapı itibarıyla birkaç lobdan oluşmaktadır. Motor fonksiyonlarından ve karar vermeden sorumlu olan frontal lob, el yazısı, sorun çözme, vücut pozisyonunun kontrolünü sağlayan parietal lob, işitme ve hafızadan sorumlu olan temporal lob ile görsel işleme sistemini kontrol eden oksipital lob beynin kısımlarıdır. Beyin anatomisi itibarıyla oldukça önemli fonksiyonların yerine getirilmesini sağlar. Çevredekileri değerlendirme ve anlamlandırma beyin sayesinde yerine getirilir. Beyne gidecek mesajların aynı anda iletilmesi koku, görme, tat alma, işitme ve dokunma yani beş duyu sayesinde sağlanır.

Beyin düşünme, konuşma, hafıza, hareket etme ve organların kontrolünü sağlayan oldukça önemli bir organdır. Organize şekilde çalışır ve üzerine düşen fonksiyonlar bölümleri arasında görev paylaşımıyla ayrılmıştır. Doğumdan erişkinlik dönemine kadar beynin ağırlığı değişkenlik gösterir. Ortalama doğumda 450 gram gelen beynin ağırlığı, çocukluk döneminde bunun iki katına, erişkinlikte ise erkeklerde 1,36 kg, kadınlarda da 1,22 kg olur.

Beyin anatomik yapısı

Sinir sistemi: Merkezi sinir sistemi ile periferik sinir sistemi olarak incelenir. Beyin, kranial sinirler ile omurilik merkezi sinir sistemini, omurilikten çıkan sinirler, bu sinirlerin dalları, otonom sinir sistemi de periferik sinir sistemini meydana getirir.

Beyin hücresel yapısı: Beyinde nöronlar ve glial hücreler bulunmaktadır. Sinyal ve uyarıları alanlar nöronlardır. Nöron dışında kalan tüm hücreler glial hücrelerdir. Bunların görevi sinirlere iletimi kolaylaştırmaktır. Sayısal olarak glial hücreler nöronlardan daha fazladır. Beyin tümörlerinde glial hücreler daha fazla olur.

Beyin zarları (Meninsler): Beynin koruması kemikten bir yapı sayesinde olur. Bu yapı sayesinde beyin travmalardan korunur. Bu kemik yapı ve beyin arasında bulunan zarlar menings olarak adlandırılır. Bunlar dıştan içe doğru olmak üzere dura mater, araknoid mater ile pia mater olarak tanımlanır.

Beyin omurilik sıvısı (BOS): Beynin çevresini saran beyin omurilik sıvısı, beyin içindeki ventriküllerin içinde de bulunur. Bu beyin ve omuriliği barındıran su yastıkçığı görevi görür. Sürekli üretilir ve emilir.

Beyin bölümleri

Beyin sapı: Aşağıya doğru beynin uzantısını oluşturur. Konum itibarıyla beyinciğin önündedir. Beyin ve omurilik arasında bağlantı görevini üstlenmiştir. Aynı zamanda yaşamsal fonksiyonlarda burada lokalize olur.

Beyincik: Beynin oksipital lobunda kafanın arka tarafında yer alır. Beyin ve beyincik ayrımı dura kıvrımı olan tentorium ile olur. İnce el hareketlerinin koordinasyonunu, dengenin sağlanmasını beyincik kontrol eder. Ayrıca tekrarlayan hızlı hareketlerde önemli bir rol üstlenmiştir.

Beyin: Sağ ve sol beyin olarak iki kısımda incelenir. Bunlar birbirine korpus kallozum ile bağlıdır. Bu şekilde aralarında mesaj geçişi sağlanır.
" } ] }