{ "title": "Boyun Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/boyun-anatomisi.jpg", "date": "20.01.2024 00:04:23", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Boyun Anatomisi

Boyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlar. Boyun başımıza destek verir ve boyun başın dengeli durmasını sağlar. Ayrıca başın birçok yöne kolay hareket etmesini de sağlamaktadır. Boyun yedi adet omurdan oluşur. Bu omurlardan en üstteki iki omur, kafatası kemiğine tutunmasını sağlar. Boyun omurları arasında diskler bulunmaktadır. Diskler arasında, omurların birbirlerine sürtünüp zedelemesini engelleyen jöle kıvamında sıvı bulunur. Disklerin görevi, üzerine düşen yük miktarını orantılı olarak alt seviyelere iletmesidir. Boyun omurları, diskler ve güçlü bağlar ile birbirine tutunurlar. Bu sistem kaslarla esneklik kazanmaktadır. Boyun omurgası içinden omurilik ve sinirler geçer. Omurilik beyinden aldığı emirleri tüm vücuda iletmekle görevlidir. Boyundaki omurilikten çıkan sinirler el, kol ve omuzlarımızın hareketini, hissetme özelliğini ve kuvvetini sağlar.

Sağlıklı olan boyun, dengeli bir boyundur. Bu dengeyi sağlamak için boyun omurgası kendiliğinden bir eğime sahiptir. Bu eğimin korunması, ağrısız bir boyun için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Eğer bu eğimde bir bozulma meydana gelirse, boyun omurgasında yıpranma başlar. Bu durumda boyun ve kol ağrısını arttırır. Bu ağrılar omuzlara, sırta, kollara, ellere ve kafaya yayılır.

Boyun kasları iki bölümde incelenmektedir
Boyun ön-yan kasları: Kafatasının çeşitli yerlerinden başlarlar. Bazı kaslar da ağızda çiğneme ve yutma fonksiyonunda önemli bir role sahiptir. Bu kasların başlangıç yerleri, baş ve yüz çevresindeki kemiklerdir. Buradan başlayıp boyun kısmına eklenirler. Bu kaslar, en üstten oldukça ince yapılı, geniş yaygın bir kasla örtülmüşlerdir. Bu bölümdeki önemli kaslarda biri de çok kuvvetli bir yapıya sahip olup, başın sağa ve sola çevrilmesinde önemli bir rol oynar.

Boyun arka bölümü kasları: bu kaslar, başın sağa sola döndürülmesini, öne eğilmesini, arkaya dönülmesini, dikliğini ve boyun derisini gergin durmasını sağlar. Boyun arka bölümü kasları, kaburgaların kaldırılmasına yardım eder ve aynı zamanda baş ve boyunun yana doğru eğilmesini sağlar.

Bu kasların ön-iç kısımlarından yemek borusu, önemli damar ve sinirler geçerek göğüs boşluğuna uzanır. Bu kaslar arasında ayrıca önemli sinir ağları da oluşur.
" } ] }