{ "title": "Burun Anatomi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/burun-anatomisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:59:54", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Burun anatomi, anatomik anlamda insan yüzünün en çıkık bölgesidir ve yüzün tam orta kısmında yer almaktadır. Bu nedenden dolayı yüz kısmına gelen en ufak bir darbe bile burna isabet etmektedir. Kırılgan bir yapısı olduğu için alınan ufak bir darbe sonucunda bile kanaya bilme özelliğine sahiptir. Koku almaya duyusu olan burun, solunum organıdır. İki delik ile dışarı açılır ve diğer bölgeden de burun yutağa bağlıdır.

Burunun iç kısmında mukus tabakası bulunur ve bu bölgede kılcal damar ile kıllar yer alır. Burnun iç kısmında ince tüy biçiminde olan kıllar vardır ve bölge nemlidir. Bu nedenden dolayı içeri alınan hava temizlenir ve nemlendirilir. Burnun içerisinde ye alan kılcal damarların havayı ısıtma gibi bir görevi vardır. Burnun duyu sinirleri ile koku almaçları burun boşluğunda yer alır ve üst kısımda bulunur. Bu bölgeye tıp içerisinde sarı bölge denilmektedir. Dışarıdan gelen kokunun burun tarafından algılanabilmesi için mutlaka mukus içerisinde çözünmüş olması gerekir. Çözünen madde ise koku alma hücrelerini uyandırır ve kişiye koku gelir. Uyartı koklama ile beyine gönderilir ve bu işlev sürekli olduğu için vücutta en fazla yorulan duyu organı burun olmaktadır.

Anatomik Olarak Burun İşlevleri

Koku Alma: İnsanlar için kokunun ayrı bir önemi vardır. Bu nedenden dolayı da burnun yaşam kalitesindeki yeri tartışılmaz. Koku alma olmadan bilindiği gibi kişiler de tat alma duyusu da gerçekleşmemektedir. Tat alma duyusu ile bağlantılı olan koku alma duyusu sosyal yaşama açısından önemlidir. Güzel kokular kadar hayatı tehlikeye atabilen yanık kokusunu da alabilmek yaşamı devam ettirebilmek adına önemli olmaktadır.

Solunum: Burnun iç kısmına bulunan kılcal damar ve kıllar temiz havayı içeriye göndermek adına bulunmaktadır. Aynı zamanda burun tünellerinde bulunan girintili ve çıkıntılı yüzeyler havanın ısınmasını sağlar ve bölgeyi nemlendirir. Pis havayı süzer ve akciğere temiz havayı yollar.

Solunan Havayı Yönlendirir: Sağlıklı bir burundan alınan hava burunda bulunan kanallar ile sinüs ile orta kulak boşluğuna gönderilir. Bu alanların bir bağlamda hava alışverişi gerçekleşir. Sağlıklı bir hava almak içinde alınan havanın burun içerisinde süzülmesi ve içeriye temiz havanın gönderilmesi sağlık açısından önemlidir.

Burun Anatomisi ve Önemi

" } ] }