{ "title": "Dil Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/dil-anatomisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:58:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dil anatomisi, sahip olduğumuz 5 duyu arasında tat almanın gerçekleştiği organ olan dil, kaslardan oluşmuş bir yapıdır. Bu özelliğinin dışında besinlerin çiğnenmesi, yutma işlevinin yerine getirilmesi, konuşma refleksinin olmasına yardımcı organdır. Vücudumuzda kendini en hızlı yenileyebilen organımız da dildir. Yenilen besinlerin tadını almamızı sağlayan dil sayesinde beyin besinleri acı, tuzlu, ekşi, tatlı gibi sınıflandırmaya tabi tutar. Yiyecekler birbirine benzese bile, tat alma duyusu sayesinde daha iyi tanınır. Dilin üzerinde bulunan sinir uçları tat alma duyusunun oluşmasını sağlar. Bunlar tat alma tomurcukları olarak tanımlanır. Bu yapılarda papilla denilen yapılar bulunur. Dil üzerindeki tomurcuk şeklindeki çıkıntılarda reseptör sinir uçlarıdır. Dilin yanında ve önünde tatlı besinleri algılayan sinir uçları bulunur. Dilin ortasındaki reseptörler de tuzlu besinleri algılar. Dilin arkasındaki reseptörler de acı ve ekşi besinleri algılamaya yarar. Besinlerin suda çözünmesiyle tat alma tomurcukları uyarılır. Bununla beynin tat alma merkezi uyarılır ve besinlerin tadı alınır.

Dilin anatomik yapısı
Dil papillaları: Dil yapısının pürüzlü olmasına yol açan, dilin üstünde ve yan taraflarında bulunan küçük çıkıntılara verilen isimdir. Bu çıkıntılarda tat tomurcukları olur, bunların içinde de tat hücreleri olur. Dil papillaları farklı şekillerdedir. Bunlar;
Tat tomurcuğu içeren papillalar
Tat tomurcuğu olmayan papillalar
Dil kasları (Musculi linguale)

Dilin içinde bulunan intrinksik kaslar, dil kemiğinden başlayarak dilde biten kaslar ekstrinsik kaslar bulunur. Bunların görevi dilin hareketine yardımcı olmaktır. Toplamda 8 adet dil kası bulunur.
" } ] }