{ "title": "Dirsek Eklemi Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Dirsek-Eklemi-Anatomisi-44.jpg", "date": "19.01.2024 17:17:41", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Dirsek Eklemi Anatomisi, Dirsek eklemi hem dönel (Trokoid) hem de menteşe eklem olarak kaldırma ve davranır, itme ve çekme, eli boşlukta tutma için stabil bir bağlantı sağlamaktadır. Menteşe, kubital eklemde bulunarak humeroradial (Kapitelleredial) ve humeroulnar (Trokleoulnar) eklemler tarafından oluşmaktadır. Proksimal radioulnar eklem trokoid tip eklem iken, trokleoulnar eklem esas eklem olarak bilinir. Bu eklemler de ortak olan bir sinovyal kaviteyi paylaşırlar. Dirseğin ortak fleksör tendonu medial epikondilden ve humerusun suprakondiler çıkıntısı ile orjin alır. Biseps tendonu dirsek ekleminden çaprazlayarak burada radial tüberositaya insersiyo yapmaktadır. Dirsek üç kemikten oluşmaktadır.

Dirsek Kemikleri

Humerus (Kol Kemiği): Kolda bulunan uzun bir kemiktir. Alt kısımda ulna ve radius ile eklem yaparak birbirini tutar. Alt kısmında medial (İç) ve lateral (Dış) epikondilleri bulunmaktadır. Bu bölümde medial epikondil bölümü ulvar sinir bölgesi olarak bilinmektedir. Humerus medialde radius, lateralde ulnayla ile birleşir.

Radius (Dış Ön Kol Kemiği): Radius kemiği de uzun bir kemiktir. Üst kısımları humerusla lateralde eklemleşerek dış tarafta birleşir. Ulna ile radius kemiğinin ortak eklem yüzeyi vardır.

Ulna (İç Ön Kol Kemiği): Ulna kemiği de uzun bir kemiktir. Humerus ile iç kısımda birleşir. Radius ile ulna kemiğinin ortak eklem yüzeyi vardır.

Dirsek Eklemi Anatomisi

Dirsek anatomisi, iki ayak ve iki kol olmak üzere dört normal hareketimize olanak sağlar. Bu dirsek hareketleri ekstansiyon hareketi halk dilinde pazı şişirirken dirseğimizi bükme hareketi; fleksiyon hareketi yani, kolu anatomik duruşunda tutma dirseği 5'lik açı ile stabil olarak kalması; el rotasyonu yani halk dilinde tornavida sıkar gibi dirseği el hareketinin dönme hareketine katkısı; radius kemiğinin ulva kemiği etrafında dönmesi tıpkı bir masa tenisi oynar gibi topa falsolu bir şekilde vurmanızı sağlayan hareket gibidir. Bu nedenle dirseğimiz bütün hareketleri yerine getire bilme açısından çok büyük rol oynar. Oluşan bu yapılar ve kollateral bağlar, el bileği bükücü, eklem kapsülü, doğrultucu kaslarla birlikte dirsek hareket sistemi bütünlüğüne önemli ve büyük katkı sağlar. Dirsek eklemlerimiz hareketlerimizi ve ellerin ve ayakların fonksiyonlarını yerine getirmemizi sağlar. Ekstansiyon ve fleksiyon hareketleri dirsek eklemi ile yapılan en geniş olan harekettir.
" } ] }