{ "title": "Dış Kulak Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Dis-Kulak-Anatomisi-34.jpg", "date": "21.01.2024 12:03:40", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Dış Kulak Anatomisi, İki bölümden oluşur. Dışa doğru çıkıntı yapan kısmına kulak kepçesi denir. Kulak kepçesi sesin yönünün belirlenmesinde görev alır. Burayı orta kulağa bağlayan kanal ikinci kısmı yapar ve dış kulak yolu ismini alır. Dışarıdan içeri doğru uzanan bu kanal yaklaşık 2,5 cm kadardır ve \"S\" harfi biçiminde kıvrılmıştır. Kıkırdak kısım üzerinde tragi kılları vardır. Kanal içerisinde bezlerin salgısı ve bunların üzerine binen tozlar neticesi kulak kirleri oluşur. Kirler birleşip kuruduğu zaman kanalı tıkayabilir ve işitmeye engelleyebilir.

Dış kulak anatomisi nasıldır?

Başın iki yanında bulunan aurikula, düzensiz girinti ve çıkıntılardan meydana gelmiştir. İç ve dış olmak üzere iki yüzü vardır. İç yüz konkavdır. En derin yeri konka aurikula adını alan çukur bir bölgedir. Konka aurikula; derine doğru, dış kulak yoluyla (DKY) devam etmektedir.

Aurikulayı çepeçevre saran çıkıntıya heliks denmektedir. Heliksin önünde bulunan ikinci bir kabarıklık vardır ve antiheliks ismini alır. DKY'nun ön tarafında bulunan çıkıntı tragus bunun hemen altındaki ikinci bir çıkıntı antitragusdur. Aurikulanın altında lobül bölümü bulunmaktadır.

Aurikula; dışta deri içte elastik kıkırdaktan meydana gelmiştir. Cilt, lobül kısmı dışında kıkırdağa sıkı sıkıya yapışmıştır. Lobül bölümünde gevşek bağ dokusu bulunmaktadır. Aurikulada kıl ve yağ follikülleri rudimenter bir yapıdadır. Aurikula kas ve bağlar aracılığı ile kafatasına bağlanmıştır. Bu kaslar rudimenter yapıdadır.

Ön yüzün büyük bir kısmının duyarlılığını, V. Kafa çifti sağlar, kavum konka bölümüne VII. Kafa çiftinden dallar gelir. Arka yüzün innervasyonu C2 ve C3 aracılığıyla olur. A. Temporalis ve a. Oksipitalis'in dallarıyla beslenir. Venler arterleri izlemektedir. Postaurikuler, preaurikuler ve kulak altı lenf ganglionlarına dökülür.

Dış kulak yolu (DKY): Kavum konka kısmından, kulak zarına kadar olan kısımdır. Yaklaşık olarak 25-30 mm uzunluğundadır. Kemik ve kıkırdak olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Kıkırdak parça dışta, kemik parçaysa içte bulunur. Erişkinlerdeki kemik bölüm daha uzundur. Çocuklardaysa timpan kemik gelişimini henüz tamamlamadığı için kıkırdak kısmı daha uzundur. Bu sebeple orta kulak enfeksiyonları kolaylıkla DKY arka duvarı ve mastoid kemiğe geçebilmektedir.

Kıkırdak kısımda cilt kalındır; özellikle arka ve üst tarafta zengin bir cilt altı yağ dokusu yer alır. Bu bölgede yağ, ter ve serümen bezleri ile kıl follikülleri bulunmaktadır. Kemik bölümdeyse cilt altı dokusu giderek azalır, kulak zarına doğru tamamen kaybolur. Cilt direk periosta yapışıktır.

DKY'nda iki adet kemik sütür yer almaktadır. Altta timpano-mastoid sütür ve timpano-skuamöz sütür vardır. Bu sütürler arasındaki deri parçasında zengin bir vasküler ağ bulunmaktadır. DKY'nu örten cilt dokusu, içte kulak zarı ile devam eder ve bunun dış yüzünü örter. DKY ön duvarı; mandibuler fossa ve parotis beziyle, alt duvar parotis beziyle komşudur. Arka duvarıysa mastoid kemik ile komşudur.

" } ] }