{ "title": "Eklemler Anatomi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Eklemler-Anatomi-53.jpg", "date": "20.01.2024 02:58:57", "author": "Menekşe Nur Uluyol", "article": [ { "article": "Eklemler Anatomi, Eklem kemiklerin birbirlerine eklendikleri yerlere denir ve hayatımızda hareket kabiliyeti açısından önemli rol oynar. Üç çeşit eklem vardır. Bunlar;

Oynamaz eklemler: Eklemler arasında eklem boşluğu ve dolayısıyla eklem sıvısı yoktur. Örneğin kafa kemikleri arasındaki eklemler, alt ve üst çenede diş ve çenenin meydana getirdiği eklemler.

Yarı oynar eklemler: Eklemler arasında kıkırdak bir doku vardır ancak bu doku zamanla kemikleşir. Bu yüzden eklem normal oynar eklemlerimiz kadar hareketli değildir ancak oynamaz eklemler kadar da durağan değildir. Bulunduğu yere göre sadece aşağı yukarı, sadece sağa sola gibi sınırlı hareketler yapabilir.

Oynar eklemler: Eklem yüzü, eklem kapsülü, eklem boşluğu ve bağlarda meydana gelir. Ekleme katılan kemiklerin eklemleşmiş yüzlerine eklem yüzü denir. Eklem boşluğu ve eklem yüzünü çevreleyerek bir arada durmalarını sağlayan yapıya eklem kapsülü denir. Bu kapsülün iç tarafı sinovya denen eklem sıvısını sentezler. Eklem yüzü ve eklem kapsülü arasında kalan kısım eklem boşluğudur. Ekleme katılmış kemikler arasındaki bağa ise eklem bağı denir.

Üst ekstremite eklemleri: Omuz eklemi, dirsek eklemi, el bileği eklemi, karpal eklemler, el tarak ve el parmak iskeleti eklemleri.

Alt ekstremite eklemleri: Sakroiliak eklem, simfizis pubica, kalça eklemi, diz eklemi, ayak bileği eklemi, tarsal eklemler, ayak tarak ve ayak parmak iskeleti eklemleri.

Baş-boyun eklemleri: Temporamandibular eklem, atlantooksipital eklem, atlantoaksiyal eklem.

" } ] }