{ "title": "El Kemikleri Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/El-Kemikleri-Anatomisi-82.jpg", "date": "19.01.2024 17:59:39", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "El Kemikleri Anatomisi, el, 2 tane ön kol kemiği (Ulna ve Radius), 5 tane tarak kemiği (Metakarpallar), 8 tane bilek kemiği (Karpallar) ve 19 tane parmak kemiği dahil olmak üzere 29 tane kemikten oluşur. El benzersiz hareket becerisine sahip eklem çeşitlerini ve üç ana siniri içerir. El kavrama amaçlı özelleştirilmiştir çünkü dokunma duyusunun asıl organıdır. Elin ulnar yönü parmaklar ve avuç içi içerisinde kuvvetlice kavramayı gerçekleştirirken, radial yönü parmaklar ve baş parmak ile pinch (Çimdik) kavramayı gerçekleştirir. Elde bulunan kemikler stabilite amaçlı olarak merkezi ve sabit tek üniteyle çevikliği ve kuvvet amacı ile üç taşınabilir üniteler şeklinde ayrılırlar.

El Kemikleri Anatomisi; Sabit ünite 2 ve 3. Metakarpale sıkıca bağlanmış 8 karpal kemiği içerir. Baş parmak yani birinci karpometakarpal eklem, kuvvetlice tutmayı ve ince manipülasyon amaçlı fleksiyon, adduksiyon, abduksiyon ve ekstansiyona izin verir. İşaret parmağı ise müstakil ekstrinsik ekstansör ve fleksörler ile kuvvetli instrisik adalelerin yardımı sayesinde hareketleri baş parmakla ya da tek başlarına yapabilirler. Orta, yüzük ve minik parmak 4 ve 5. Metakarpallerin eklemlerindeki hafif hareketleri de katkı sağlayarak kuvvetli kavrama fonksiyonunu gerçekleştirirler. Elin 2 arkı bulunmaktadır. Transvers ark, el ayası ortası boyunca uzanır. Longitudinal ark el avuç içinin ortasından bilekten parmaklara kadar geçer.

Kemikler az önce de belirttiğimiz gibi stabilite ve hareket amaçlı basit elemanlardır. Kemiklerin birbirleri ile buluşup birbirlerinden güç aldıkları aktif hareket eden bölgeler eklem olarak adlandırılır. Eklem yerlerinde sürtünmelerden dolayı erozyona uğramaması için kemik uçalrı kıkırdak örtüler ile kaplanmıştır. El bileğinde yerleşim sıralarını ve isimlerini bu branştan olan doktorların bile saymakta zorlandığı sekiz tane mink kemikler yer almaktadır. Bu sekiz kemik; skafoideum, lunatum, trikuetrum, pisiforme, trapezium, trapezoideum, kapitatum, hamatumdan oluşmaktadır. Avuç içi ve el sırtı bölgelerinde ise ayakta bulunan tarak kemiğine denk olarak kemik grubu bulunmaktadır. Bu kemiklere metakarp adı verilir. Her parmak tabanına özgü olmak üzere beş tane metakarp kemiği vardır. En başında ise parmaklarımızın oluşmasını sağlayan falanks kemikleri bulunmaktadır. Başparmağın iki, diğer parmaklarda ise üç falanks görülür. Yerleşim yerlerine göre parmak kökü diye proksimal falanks, ortada falanks ve distal falanksa ise parmak uç kemikleri olarak bilinir.

" } ] }