{ "title": "Göz Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/goz-anatomisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:26:16", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Göz anatomisi; Gözde ışığın içeri girmesini sağlayan aydınlıkta darılıp, karanlıkta genişleyen göz bebeği İristir. Gelen ışınların odaklanmasını ise mercek (Lens) sağlar. Arkadaysa sinir tabakası, retina vardır. Göz iki bölüme ayrılır.

Ön segment: Korneayla, lens arasında bulunur. İrisin ön yüzüyle kornea arasındaysa, ön kamara adı verilir. Eğer irisin arka yüzüyle lensin ön yüzü arasında ise arka kamara adı verilir.

Arka segment: Optik diskle, lensin arka yüzü arasında bulunan bölümdür.

Dıştan içe gözün yapısı
Göz kasları: 6 tane, göz kası bulunmaktadır. Bunlar, gözün hareketini sağlayan kaslardır. Medial Rectus, burnun sağına ve soluna olan hareketi sağlar. Superior Rectus, yukarı bakmayı sağlar. Lateral Rectus, ileri ve dış yanlara bakmayı sağlar. Superior oblik ve inferior rectus, aşağı bakmayı sağlar. İnferior oblik ise yukarı ve dışarı bakmayı sağlayan kaslardır.

Kornea

Gözün şeffaf olan, ön bölümüdür. Bombeli şeklindedir. Işık ışınlarına karşı, retinayı korur. Şeffaf olmasının nedeni ise yapısında damar olmamasıdır. Metabolik ihtiyaçlarını, limpusta biten kan damarlarının desteğiyle sağlar. Kornea 3 tabakadan meydana gelir. Bunlar epitel, stroma ve endotel adı verilen tabakalardır. Epitel tabaka, yenilenebilen bir tabakadır. Stroma, mantar ve bakteri gibi bazı mikroorganizmalar için oldukça elverişli bir tabakadır. Endotel tabaka ise stromaya gelen aközü, pompa vazifesi yaparak geri iter.

Kornea, dışarıdan gelen ışığı kırar, ön kamaranın ön kısmını şekillendirir. Ayrıca, korneanın sürekli ıslak olması gerekir. Aksi halde, hücreler kurur ve ölür. Korneada, meydana gelebilecek bazı olumsuz durumlar sonucunda, görmede bozukluklar oluşabilir. Kornea ödemi, korneal astigmatizma ve skar bunlardan bazılarıdır.

Konjoktiva: Konjoktivanın iç yüzeyi bağlantılı stroma dokusu, dış yüzeyi ise epitel dokudan oluşur. Dış ortamla ilişkide olduğu için, daima yabancı maddelerle temas halindedir.

Vasküler tabaka: Damarsal, pigment yapıdadır. Gözün kanla beslenmesini sağlar. İris, korpus siliare ve koroid adında 3 bölümden oluşur.

İris: Lensin hemen önünde bulunur. Dairesel bir membrandır. Renkli olmasının nedeni, fazla miktarda pigment olmasıdır. Pigmentler yoğun olursa, rengi koyu az olursa, açık renk olur.

Sinir tabaka: Gözün iç yüzeyindedir ve beyine bağlıdır. Retinada, iki tür duyu reseptör hücresi vardır. Bunlar, koniler ve basillerdir. Basillerde oluşan hasarlar, gece körlüğüne sebep olur. Ayrıca A vitamini eksikliği de basillerde olumsuzluklar meydana getirebilir.
" } ] }