{ "title": "Humerus Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Humerus-Anatomisi-46.jpg", "date": "19.01.2024 08:48:46", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Humerus Anatomisi, Humerus oldukça kalın bir kemiktir. Kolda dirsek ve omuz arasında yer alan kalın ve tek kemiktir. Humerusun gövde bölümü corpus humerus, üst uç tarafı carput humeru olarak tanımlanır. Humerus kemiği üst uç olan carput humeru ile omuz eklemine bağlanır. Bağlantı yerinde klavikula ile skapulanın ucu, ocrimon ile komşuluğu bulunur. Humerus kemiğinin alt ucu, dirsek eklemi ile bağlantı yapar. Humerus kemiğinde en çok kırık carput humeru bölümünde rastlanır. Düşme, darbe gibi hallerde kolun omuz eklemine yakın olan kısımları daha çok kırılmaya yatkındır. Bu nedenle omuz bölgesini korumak kolun kırıktan korunmasına da yardım eder.

Humerus Anatomisi: Humerus, kol üst tarafın en büyük kemiği olup tipik bir uzun kemik yapısındadır. Üst ve alt uçlar (Epiphysis proximalis et distalis) ile bir cisme (Diaphysis) ayrılarak incelenmektedir.

Üst uç: Üst uç, caput humeri olarak isimlendirilen, geniş, yuvarlak bir baş ile bu başın dış yanında yer alan iki çıkıntı (Tuberculum majus et minus) bulunmaktadır. Caput humeri, scapula'nın cavitas glenoidalis'ine oturur; çıkıntılar ise omuz etrafındaki kaslara yapışma yeri oluşturur. Tuberculum majus et minus arasında bulunan olukları pazı kası (M. Biceps brachii)'nin uzun başının kirişi geçmektedir. Baş ile tüberküller arasındaki dar kısma anatomik boyun (Collum anatomicum), tüberkülller ile cisim arasındaki geçiş kısmına da cerrahi boyun (Collum chirurgicum) denir.

Cisim (Diaphysis): Alt bölümü önden arkaya hafif yassı, üst bölümü silindirik bir yapıdadır. Anatomik olarak üç yüzlü kabul edilmektedir. Cismin ortalarına doğru arka yüzde iç yandan dış yana, yukarıdan aşağıya doğru uzanan spiral bir oluk, dış yüzde ise deltoid tüberkül (Tuberositas deltoidea) bulunur. Bu oluk n. Radialis'in basısı ile oluştuğundan sulcus nervi radialis olarak isimlendirilir.

Alt uç: Humerus'un alt ucu, ön kol kemiklerinin üst uçları ile eklemleşecek biçimde bir yapıya sahiptir. Bu yapılar topluca condylus humeri (L. Condylus=lokma) şeklinde adlandırılır. Kondilin ulna'nın çentiği ile etkileşen bölümüne trochlea humeri (L. Trochlea=makara), radius'un başındaki çukurlukla eklemleşecek bölümüne capitulum humeri (L. Capitulum=başçık) denilmektedir. Alt ucun ön yüzünde lokma çıkıntıların üzerinde iki çukurcuk (Fıossa coronoidea, fossa radialis) vardır. Alt ucun arka yüzündeyse trochlea'nın üst tarafında, ulna'nın çıkıntısının girdiği fossa olecrani olarak isimlendirilen büyükçe bir çukurluk yer alır.

Condylus humeri'nin üst bölümünün iç ve dış yanında görülen çıkıntılara epikondil (Epicondylus medialis et lateralis) denilmektedir. Bu çıkıntılar birçok ön kol kasına yapışma yeri teşkil eder. İç epikondil'in arka yüzünde, ön kolun iç yanında seyreden n. Ulnaris'in geçişi sırasında oluşmuş bir oluk (Sulcus nervi ulnaris) vardır.
" } ] }