{ "title": "İç Kulak Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/ic-kulak-anatomisi-3865.jpg", "date": "20.01.2024 00:43:20", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "İç Kulak Anatomisi: Kulaklarımız genel olarak halk arasında her ne kadar işitme duyu organımız olarak bilinse de anatomisi incelendiğinde görevleri bakımından sadece işitme fonksiyonu ile sınırlı olmadığı görülmektedir. Fonksiyonları arasında aslında vücutta iki adet kulak bulunması farklı görevlerin de olduğunun kanıtıdır. İşitme dışında bir diğer önemli fonksiyonu kulaklar vücudun dengesini sağlamakta ve sesin direkt olarak beyne göndermesi ile iki adet olmasından dolayı sesin hangi tarafta olduğunu geldiğini belirlemekle birlikte vücudun yön güzergahını da belirlemede fayda sağlamaktadır. Şöyle ki herhangi bir sesin gelmesi ile kafamızı sese doğru çevirirken aslında yönümüzü de belirtmekte ve kulaklarda bulunan kulak memeleri ile vücudun düz durmada dengede olmasını da sağlamaktadır. Kulaklar kendi içerisinde anatomisi incelendiğinde dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç kısımda ele alınmaktadır. Belirtmiş olduğumuz fonksiyonların yerine getirilmesine iç kulak kısmında bulunan dokular sayesinde meydana gelmektedir. Yani iç kulak bir nevi kulaklarımızın ana merkezi olmakla birlikte önemli görevleri yerine getirmektedir. İç kulak kısmında da aynı şekilde kendi arasında anatomi olarak farklı bölümlere ayrılmaktadır. Bu bölümler ve görevleri kısaca açıklayacak olursak.

İç Kulak Anatomisi Kemik Labirent Bölümü (Labyrinthus Osseus)

İç kulakta kemik labirent kısmı fonksiyonu bakımından hem işitme hem de denge kurma bakımından iki kısımdan meydana gelmektedir. İç kulak kısmı genel olarak Dış Labirent ve iç labirentler olarak iki kısımdan meydana gelmektedir. Dış Labirent kısmı ise girintili ve çıkıntılı olarak yarım daire şekline bir nevi salyangoz şekline benzeyen ve içeriğinde perilympha adı verilen sıvı bulunmakta ve iki labirent arasında bulunan bu sıvı sayesinde dışarıdan gelen sesin beyne iletilmesi sağlanır. Bu sıvılar sayesinde frekans olarak ses dalgaları algılanmaktadır.

İç Kulak Anatomisi Zar Labirent Bölümü (Labryrinthus Membranaceus)

İç kulak anatomisinde daha önce belirttiğimiz dış labirent kısmının içeriğinde bulunan ve zarın yapısını oluşturan endolenfa sıvısından meydana gelmektedir. Bu sıvılar iç kısımda dört adet kapalı olarak tüp şeklinde sistematik olarak boruları andıran yapıdan meydana gelmektedir ve dört aşamada bulunan bu sistemin hepsi bütün olarak zarı oluşturmaktadır ve endolenfa adı verilen sıvıların sayesinde dış ve orta kulaktan gelen sesleri net olarak algılamaktadır ve aynı zamanda kapalı bir şekilde olan sistematik olarak iç içe boruları andıran zar labirent kısmı vücudun dengesini sağlamaktadır. Denge konusunda işitmede olduğu gibi ana merkezi zar labirent kısmıdır.
" } ] }