{ "title": "İnsan Vücudu Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Insan-Vucudu-Anatomisi-58.jpg", "date": "21.01.2024 11:28:46", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "İnsan Vücudu Anatomisi, İnsan vücudunu oluşturan organ ve oluşumların normal yapısını şeklini ve sınırını bunlar arasındaki fonksiyonel ilişkiyi bağlantıyı inceleyen bilim dalıdır.

İnsan vücudu anatomisi bölümleri ise şunlardır

Makroskobik Anatomi; Gözle görülebilen organ ve oluşumların biçimlerini birbirleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Vücudu oluşturan yapıları bölgelere ayırarak inceler. Kafa bölgesi yüz bölgesi ense bölgesi alt uzuvlar ve üst uzuvlar gibi. Bunun dışında insan vücudunu sistemlere ayırır. Hareket sistemi dolaşım sistemi sindirim sistemi endokrin sistem duyu organları gibi.

Mikroskobik Anatomi; Gözle görülmeyen yapıları inceleyen bilim dalıdır. Dokular ve hücreleri mikroskop aracılığı ile inceler.

Gelişim Anatomisi; İnsanın oluşumundan yani döllenme evresinden başlayarak ölümüne kadar geçen tüm gelişim evrelerini inceleyen bilim anatomi dalıdır. Bunlar doğum öncesi anatomisi çocukluk dönemi yetişkinlik dönemi ve yaşlılık dönemi olarak ayrılır.

Patolojik Anatomi; Makroskobik veya mikroskobik olarak insan dokusunun normal olmayan yapısını inceleyen anatominin bir dalıdır.

Fonksiyonel Anatomi; Doku ve organların çalışmalarını bir bütün içinde ele alıp inceleyen anatomi dalıdır.

Radyoloji Anatomisi; Vücuttan çeşitli yöntemler ile elde edilen görüntü kesitlerinin incelenmesi ile ilgilenen anatomi dalıdır.

Karşılaştırmalı Anatomi; İnsanlar ile hayvanlar arasındaki benzer hücre doku ve organları karşılaştırma yaparak inceleyen anatomi dalıdır.

Vücudun Bölümleri
Anatomik Duruş

Baş ve omuzlar dik alın önde kollar yan tarafta sarkık avuç içi hafif öne dönük ayak ve topuklar birleşik ayak uçları öne doğru bakan ve ayakta durularak yapılan pozisyona anatomik duruş denir. Anatomik duruş hastadaki omurga boyun eğriliklerini düzlem kaymalarını ve fizyolojik bozuklukları daha rahat görmeye ve fark edilmeye yarayan bir duruştur.
" } ] }