{ "title": "Kafa Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/kafa-anatomisi.jpg", "date": "21.01.2024 11:12:39", "author": "fetullah salım", "article": [ { "article": "
Kafatası Anotomisi

Kafatası yetişkin bireyler de oldukça serttir, hatta vücudun en sert yeri denilebilir. Fakat yeni doğan bebekler de işler farklıdır. Ana rahminden çıkan bebeğin kafa tası kırılmaması için bebeklerin kafatası sert değildir. Henüz sekiz kemik birbirine oturmamıştır ve aralarında boşluk bulunmaktadır. Kemikleri oluşturan kıkırdak ve yumuşak yapı oluşmuştur ve kemiklerin sertmeşmemesinden dolayı doğum esnasın da bükülme ve esneme olur. Kafatası esneyerek aradaki boşluğu doldurur, hatta kemikler bir birilerinin üstüne çıkarlar ve böylece bebeğin doğum esnasında kafatası küçülmüş olur ve doğum sorunsuz gerçekleşir.

Kafa Kemikleri İki Kısımda İncelenir

1) Neurocranium kemikler, encephalonu içine alırlar. Tek ve çift olmak üzere iki kısımda incelenirler.

Çift olanlar; İçinde merkezi sinir sisteminin oturduğu kemikler (Neurocranium, ossa cranii, craniales): Beyin ve diğer merkezi sinir sitemi yapılarını saran kısmı çevreleyen kemikler.

Tek Olanlar

Os frontale (Frontal kemik), os parietale (Sağ sol olmak üzere iki çift), os occipitale (Ense kemiği olup içinden omuriliğin çıktığı foramen magnumu barındırır), os sphenoidale (Sfenoid, yarasa veya kaması kemik, hipofiz bezini taşıyan Fossa hypophysialis, bu kemik üzerindeki Sella turcica \"Türk eğeri\" üzerindedir), os temporale (Kulak kemiği).

2) Splanchnocranium kemikler, ortiba burun ve ağız çevresindeler
(Visocranium, ossa faciei, facialia): Yüzü oluşturan kemiklerdir. Maxilla (Üst çene kemiği), os palatinum (Damak kemiği), oz zygomaticum 8elmacık kemiği), mandibula (Alt çene kemiği).

Kafada Bulunan Organlar
" } ] }