{ "title": "Kalça Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/kalca-anatomisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 18:46:23", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kalça anatomisi, yuva ve top şeklinde çok eksenli sinoviyal bir eklem olan kalça kemiği, yürüme ve ayakta durma özelliğine sahip mükemmel bir yapıda olmaktadır. Kalça eklemi, sabitliğimin yoğun bir kısmını eklem kapsülü sayesinde gerçekleşmektedir. Omuz eklemi ve kalça eklemi insan vücudun da bulunan en hareketli eklemlerdir. Lakin bu eklem femur başının asetabulum içinde yeteri şekilde kapanmış olması ile ve de uyum sağlaması ile omuz eklemine oranla daha sabit olmaktadır. Simetrik yapısı ve sabit akstaki rotasyona izin verir ve aynı zamanda eklem üzerinde bulunan kasların etkisini kolaylaştırır. Stabilite bağ, eklem yüzleri ve kas yapılarının ortak hareketi, birlikteliği ise sağlanmaktadır. Kalça eklem stabilitenin yoğun bir bölümü etraf kas yapılarından daha çok eklem kapsülü ile gerçekleşmektedir.

Kalça ekleminin yeri ise uyluk kemiği adı verilen kemiğin, leğen kemi ile birleştiği yerde bulunan oynak kısımdır. Çoğunlukla kişilerde görülen kalça ağrıları bu oynak kemikten kaynaklanabiliyor. Ancak herkes de farklı nedenden ve farklı bölgede görülebilir. Her yaş da ve her kişide görülen bilen bu ağrılar çoğu zaman kasık da meydana gelebilir ve aynı zamanda uyluğun ön yüzünde de meydana gelebilir. Vücutta yer alan eklem kemikleri arasında en güçlük olan kemiklerden bir tanesi de kalça kemiği olmaktadır.

Kalça Ekleminin Hareket Genişliği

Omuz eklemi kadar olmasa da kalça ekleminin de hareket genişliği oldukça fazla olmaktadır. Kalça ekleminin hareketi kuvvetli kaslar ile sağlanmaktadır. Bu güçlü kaslar kişinin rahat hareket etmesinde etki sağlamaktadır." } ] }