{ "title": "Kemik Pelvis Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Kemik-Pelvis-Anatomisi-48.jpg", "date": "23.01.2024 04:37:57", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Kemik Pelvis Anatomisi, Kadın üreme organları, iç üreme organları ve dış üreme organları olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. İç üreme organları bel kemiği ve leğen kemikleri tarafından oluşturulan kemik çatının (Pelvis) içinde karın boşluğunda bulunmaktadır.

Kemik Pelvis Anotomisi Yapısı

Yetişkin insan pelvisi dört kemikten meydana gelmektedir. Yan taraflarda ve önde iki tane kalça kemiği, arkada bulunan sakral kemik ve koksigeal kemiğin birleşmesi sonucu meydana gelir. Pelviste 3 önemli düzlem vardır ve bu düzlemlerde de önemli çaplar vardır. Bu düzlemler.
Doğumda bebek %95 baş geliş pozisyonunda bulunur. Bebeğin başının pelvis minordan geçebilmesi için bebek başının çapları ile pelvis çaplarının birbirine uygun durumda olması gerekir. Bebeğin kafa tası kemikleri henüz birbiri ile kaynaşmamış olduğundan, doğum esnasında kemiklerin birbiri üzerine geçmesi ile kafa çapı biraz da olsa küçülebilir. Böylece eğer pelvis çaplar ile bebek kafasının çapları arasındaki uyumsuzluk fazla değil ise doğum vajinal yoldan gerçekleşebilir. Fakat daha ciddi bir uygunsuzluk durumu söz konusu ise bebek kafası pelvisten geçemez ve doğum normal yoldan gerçekleşmez. Bu sebeple pelvis çaplarının ve pelvis tipinin doğumdan önce öğrenilmesi önemlidir.

Pelvis Tipleri
Türkiye'de yapılmış klinik çalışmalarda Türk kadını için en sık rastlanan pelvis şeklinin gynecoid, ikinci olarak en sık rastlanan tipin ise platypelloid olduğu belirlenmiştir.

İç Genital Organlar
Dış Genital Organlar

" } ] }