{ "title": "Koroner Arter Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Koroner-Arter-Anatomisi-22.gif", "date": "19.01.2024 16:39:00", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Koroner Arter Anatomisi, arterin kelime anlamı atardamardır. Atardamarlar kalpten pompalanan kanı beyin, kas, kol, bacak, akciğer, karaciğer, mide, dalak gibi hayati organlara taşımakla görevlidir. Tüm dokular atardamarlar sayesinde beslenir. Koroner arter, aort ile miyokard içindeki kapiller ve yatak arasındaki damar yollarıdır. Sağ ve sol olmak üzere 2 büyük arter bulunmaktadır. Sağ koroner arter ve sol koroner arter karşılıklı aort kapak liflerinin arkasından çıkarlar. Orifisleri sık bir biçimde valsalva sinüslerinin üst 1/3'ündedir. Aortik kapağın, oblik yerleşmesinden dolayı sol koroner arterin orifisi daha yukarıda ve daha arka kısımdadır. Kalp anatomisini 3 ana başlık altında incelemek mümkündür.

Kroner arter anotomisi nasıldır?

Sol ana koroner arter (LMCA): Sol ana koroner arter, valsalvanın sol sinüsinden, anterior inferioruna ve pulmoner turunkus ile sol atrial appendiks arasında sola doğru uzanır. Uzunluğu 10-20 cm arasındadır.

Sol ön inen koroner arter (LAD), sol ana koroner arterden çıkar çıkmaz, pulmoner konusun hemen arka tarafında birinci septal dalını verir. Sol ön inen koroner arter kalp apeksini dolaştıktan sonra 1-2 cm ilerledikten sonra bifurkasyon şeklinde sona erer.

Diagonal arter, sol ön inen koroner arterin sol ventriküre verdiği yan dallardır. Diagonal arterler, süperiordan inferiora doğru olan kısımlardır. Sol ön inen koroner arter, pek çok septal perfortör dallarla septumun 2/3'ünü ve apikal kısmını besler. Diagonal arterler, sol ventrikülün anterolateral bölgesini beslemektedir. Diğer diagonal arterler çok ince olup ilk 3 diagonal arter cerrahi açıdan çok büyük önem arz eder.

Sirkumfleks koroner arter (Cx): Sol koroner arterden çıkıp, anrtiovenküler oluk devamınca sol atrial apendiks altına doğru ilerler. Seyri boyunca, sol ventriküle birtakım yan dallar verir. Sirkumfleks arter dalları, birinci ve ikinci marjinal gibi isimler almaktadır. Sol koroner arter dominantlığı olan kişilerde sirkumfleks dal aşağı doğru, son bir dal olan posterior desenden koroner arteri verir. İnsanların yaklaşık %10'luk kısmında sirkumfleks posterior interventriküler nodu beslemektedir. Bu tip dolaşıma sol dominant, predominant denir. İnsanların %5'inde ise sınüs nod arteri sirkumfleks arterden çıkmaktadır.

Sağ koroner arter (RCA): Sağ koroner arter, valsalva sinüsünün sağ ön kısmından çıktıktan sonra atrioventriküler alan devamınca aşağı doğru epikardial yağ dokusu içerisinde bulunur. Sinoatrıal düğüme giden arter, sağ koroner arterin ilk 2 cm'lik kısmından çıkmaktadır. İnsanların %90'lık kısmında atrioventriküler sulkustan posterior interventriküler sulkusa doğru uzanıp, anjiyografik olarak sol anterior oblik pozisyonda \"c\" şeklinde görülmektedir. Atrial dalların çoğu, sağ koroner arterden çıkıp ve bunların sol koroner arter dolaşıma etkisi azdır. Sağ koroner arterin diğer dalları ise akut marjinal dal ile anterior ventriküler daldır. Pek çok hastada sağ koroner arter, bifurkasyon yaparak posterıor desendan arter (PDA) ve sağ ventrüküler posterior dallarını verir. PDA, posterıor ınterventiküler sulkusta ilerleyerek apekse kadar uzanmaktadır. Bazı küçük dallar septumu delerek, septumun 1/3'lük arka kısmını besler. Atrioventriküler nod arteri insanların yaklaşık %90'ında sağ koroner arterden çıkar. Sol ventrikülün, diyafragmatik yüzü hangi arter tarafından kanlanıyor ise cerrahi olarak o koronere dominant koroner adı verilmektedir.
" } ] }