{ "title": "Kulak Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Kulak-Anatomisi-31.jpg", "date": "19.01.2024 00:20:56", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Kulak Anatomisi, 5 ana bölgeye ayrılarak incelenir. Bunlar dış kulak, orta kulak, iç kulak, kulak arkası, beyin sapı ve beyinde işitme ve dengeyi değerlendirme bölgeleri. Kulak organı 2 adettir. Bunun ana sebebi sesin geldiği yönü belirlemeyi sağlamaktır. Bu şekilde kişiler sesin geldiği yöne doğru hareket edip söyleşiye sürdürme, kendini koruyabilme gibi yaşamsal işlevlere sahip olurlar. Kulak hem işitme hem de denge işlevine sahip bir organdır.

Kulak Anatomisi

Dış Kulak: Ucu kapalı bir boruya benzeyen dış kulak yolu kulak kepçesi ile sesi toplayarak kulak zarına yönlendirmeyi sağlar. Dış kulak yolunun kapalı olduğu uçta kulak zarı ile sonlanır ve dış kulak yolu kıvrımlıdır. Bu kıvrımlar sayesinde sesin orta-üst frekanslara yükseltilmesini sağlar. Düz cisimlerin kulak zarına ulaşmasına da yardımcı olan bu kıvrımlar koruyucu görev görür.

Orta Kulak: Orta kulak bir boşluktur ve dışarı bakan kısmında kulak zarı vardır. Boşluğun diğer duvarları kemikten oluşur. Orta kulak boşluğunun içi hava doludur. Bu havanın basıncı ile dış ortam basıncının aynı tutulması sağlıklı bir orta kulak için gereklidir. Orta kulak havasının basıncını östaki borusu sağlar. Östaki borusunun bir ucu genizde, diğer ucu orta kulak boşluğu tabanında yer alan 2 adet ucu vardır ve bir kum saatini andırır. Östaki borusu geniz arkasındaki boşluğa açılarak ota kulak havasının basıncını sağlar. Östaki borusundan gelen hava ile orta kulağa dolan hava, kulak zarının gergin olmasını sağlar ve bu da işitme keskinliğini sağlar. Orta kulakta çekiç, örs ve üzengi olmak üzere 3 adet kemikçik vardır.

İç Kulak: İç kulak, işitme ve denge organlarının bitişik olarak yer aldığı bölgedir. Salyangoz şeklindeki işitme organında 3 boyutlu denge algılayıcısı yarım daire kanalları ve ortak havuzları yer alır. Tıpta labirent adı verilen bu bölgenin içinde üstten alta dış-iç-dış sıvı kanalları bulunur. İşitme organı iç sıvı kanalında yer alan tüylü hücrelerden oluşur. Salyangozun tabanı daha geniş ve üst kısmı daha dardır. Tiz sesler algılayan taban kısmıdır ve kalın sesler üst kısımda algılanır. Tüylü hücreler, yarım daire kanallarındaki konumlarına göre hareketin uzaysal konumlandırmasını fark ederler.

Kulak Arkası: Kulak arkası, iç kulak ile beyin sapı arasındaki sinirlerdir ve dar bir kemik kanal içinde 4 adet sinir vardır. Bunlar üst, alt, denge ve yüz sinirleridir. Bu sinirler beyin sapı ile işitme ve denge organları arasındaki iletişimde sorumludur.

Beyinde işitmeyi-dengeyi değerlendirme bölgeleri ve Beyin sapı: Beyin sapında bulunan çekirdekler, iletilen bilgileri beynin ilgili bölgelerine gönderirler. Bu çekirdekler aynı zamanda akustik refleks ile beyni aşırı yüksek sesten korumaya çalışırlar. Aşırı yüksek ses geldiğini fark eden beyin sapındaki çekirdekler, yüz siniri aracılığıyla komut göndererek üzengi kemikçiğini geri çeken kasın devreye girmesini sağlarlar ve bu sayede iç kulağa ses çok daha az iletilir.
" } ] }