{ "title": "Kulak Zarı Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Kulak-Zari-Anatomisi-98.jpg", "date": "20.01.2024 09:13:12", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Kulak zarı anatomisi, kulak zarı anatomisi üç gruba ayrılır. Bunlar iç kulak, dış kulak ve orta kulaktır. Dış kulaktan iç kulağa kadar ses iletimini sağlayan farklı yapılarda vardır. Dış kulak yolu ve kulak kepçesi yardımı ile ses dalgaları kulak zarına ulaşır. Bu durumda kulak zarının titreşimine sebep olur. Titreşen kulak zarı ise orta kulaktaki kemikçiklere titreşim enerjisini iletir. İletilen bu enerji de iç kulağa arttırılarak gelir. Kısacası kulak zarı dış kulak ve orta kulak arasında bariyer görevi görmektedir. Kulak zarında oluşan basit bir delik bile sık sık orta kulak enfeksiyonlarına neden olur. Ayrıca kulak zarındaki bu problemler iç kulak sinir hücrelerinin ölmesine, beyin ve damarlara yayılmasına da neden olur. Kulak zarı anatomisini kısaca şöyle anlatabiliriz.

İç kulak: Kulak zarı anatomisinin bir parçası olan iç kulak, vücudun en karmaşık parçalarından biridir. Sesi işitme siniriyle beyne taşınan elektrik ayarlarına dönüştürerek işitmezler sağlar.

Orta kulak: Orta kulak, hava dolu bir boşluktan ve kulak zarıyla iç kulağı birbirine bağlayarak titreşimleri aktaran üç kemikten meydana gelir.

Kulak zarı 8-9mm çapında ince ve yuvarlak bir derindir. Yanları içe doğru ve kıvrıktır. Kulak zarı üç tabakadan oluşur. Bunlarda İç tabaka, dış tabaka ve orta tabaka olarak adlandırılır.

Dış kulak: Dış kulakta kulak zarı anatomisinin bir parçasıdır. Kıvrımlı, esnek bir kıkırdak olan kulak kepçesi kulak yolunun üçte birlik kısmında oluşur.
" } ] }