{ "title": "Meme Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Meme-Anatomisi-77.gif", "date": "19.01.2024 14:04:13", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Meme Anatomisi: Meme, göğüs duvarına bağlarla tutunmuş, süt üretebilen bezlerden meydana gelen damla şeklinde bir organdır. Memenin kendisinde kas dokusu bulunmadığı gibi, göğüs duvarının en büyük kasları olan pektoral adı verilen kasların üzerine yerleşmiş ve süt bezlerinin etrafı yağ dokusuyla kaplanmıştır. Meme, süt bezleri ile bunların arasında bulunan alan kas ve destek dokuları, yağ, sinirler, kan ve lenf damarlarından oluşmaktadır. Meme organı kadın üreme organlarındaki değişime ayak uydurarak her ay gelişir, şişme olur ve süt üretimine hazırlanır.

Memede Süt Verme Nasıl Olur? Memenin üzerinde etkili olan, üç önemli hormon östrojen, progesteron ve prolaktindir. Memedeki bu hormonlar, kadınlarda memenin ergenlik çağındaki gelişiminden üretkenlik dönemi boyunca menopoza ulaşana kadar, aylık değişimleri ile hamilelik sonrası süt üretimiyle sorumludur. Her memede süt bezleri olan yuvarlak şekilli 15-20 lob vardır.

Bu lobların etrafını saran yağ dokusu memenin şekil ve boyutunu oluşturur. Her lobun içerisinde sayısı belli olmayan ve süt üretimini sağlayan süt bezleri bulunur. Küçük bir ampul şeklinde olan bu bezler hormonsal uyarılara cevap olarak süt üretimine geçer. Süt bezinden çıkan süt kanalları bir araya gelerek, daha büyük kanalları oluşturur. Meme içerisinde, gövdesi meme başına yayılan ve bir ağacın dallarına benzer görüntü oluşturur.

Meme Anatomisi, Yapısı: Meme başının çevresinde bulunan ve rengi koyu olan yuvarlak bölüme areola denir. Meme başı ile areolada bu kısımlara sert bir yapı sağlayan özel kas lifleri vardır. Areolada bundan ayrı montgomery bezleri bulunur. Bu bezler areola üzerinde, küçük ve deri seviyesinden yükselen kabarcıklar olarak görülür.

Bu bezlerdeki salgılar areolanın kayganlık özelliğini verir ki, bu, normal bir durumdur. Memenin alt kısmında kol hareketlerinin olmasını sağlayan pektorallis majör isimli büyük bir kas yapısı vardır. Meme bu kas yapısının üstünde durur. Pektorallis majör adalesi, göğüs duvarının başlangıcından meme altına doğru gider ve kolun üst kısmına bağlanır.

Ayrıca kol ile göğsün birleşen yerinde aksilla (Koltuk altı) kıvrımını oluşturur. Her kadında meme biçimi değişiklik gösterir ve her kadına göre, memedeki yağ oranı, memenin görünümü, memenin dokusu, kadının yaşı, hamilelik ile emzirme durumu, genetik sebepler ve memenin deri kalitesi, esnekliği ve hormonların etkisine göre değişiklik gösterir. Menopozla birlikte hormon seviyesinde azalma görülür. Bu durumda, süt bezlerinin bir kısmı küçülüp, yok olabilir. Bu olaydan sonra yağ dokusu meme artar. Meme kadın vücudunun en önemli bir organı ve yapısıdır. Meme anatomisinde meydana gelebilen birçok hastalıkta meydana gelebilir.
" } ] }