{ "title": "Orta Kulak Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Orta-Kulak-Anatomisi-35.jpg", "date": "20.01.2024 00:04:27", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Orta Kulak Anatomisi, Orta kulak, kulak zarı ile iç kulak arasındaki boşluktur. Sesin iç kulağa iletilmesinde görev almaktadır. Tamamıyla kapalı değildir. Östaki borusu aracılığı ile dış ortamla bağlantılıdır. Orta kulak düzensiz bir dikdörtgen prizma biçimindedir. Ön kısım daha dardır.

Orta kulak anatomisi: Kulak zarı ile başlar ve oval pencere adı verilen iç kulağın başlangıç noktasında sona bulur. Kulak zarı ve iç kulak arasında mekanik bir iletim vardır. Orta kulağın boğaz ile bağlantısı vardır ve burun ve boğaz boşluğuna açılan, orta kulağın dışarıdaki havayla bağlantısını sağlayan östaki borusuysa dış ve orta kulak arasındaki basıncın dengelenmesini sağlar. Kulak zarını titreştirip, sesin mekanik iletimi çekiç, örs, üzengi adı verilen kemikçiklerle sağlanır. Orta kulak, dış kulaktan iç kulağa geçen akustik enerjinin miktarını çoğaltmak ve iç kulağı aşırı yüksek seslerden korumak görevini gerçekleştirir.

Orta Kulak Östaki borusu ile nazofarenks ve dış ortamla, aditus antrum vasıtasıyla mastoid hücrelerle bağlantılıdır. Timpan boşluk küp biçiminde düşünülecek olursa bu boşluğu sınırlayan altı adet duvar sırasıyla şöyledir: Tavan \"tegmen timpani\" adını alır ve orta kafa çukuru ile komşudur. Taban bulbus vena jugularis ve vena jugularis ile komşudur. Arka duvar mastoid ile irtibatlıdır. Arka duvar üst kısımda aditus ad antrum bulunur. Daha alt kısımda eminensia piramidalis vardır, oval pencere hizasına denk gelir. Eminensia piramidarum içindeyse M. Stapedius yerleşir. Arka duvar dış bölümünde foramenden korda timpani orta kulağa gelir. Piramidal eminens ile korda timpani arasındaki boşluğa fasial reses denir. Burası fasial sinirin ikinci dirseğiyle komşudur. Fasial reses arkasındaki çukurluksa fossa inkudis adını alır; inkusun kısa kolu bu bölgede bulunur. Arka duvar ön bölümünde prosessus kokleiformis yerleşmiştir. Burası malleus boynunun arkasında M. Tensor timpaninin yapıştığı küçük bir deliktir. Fasial sinirin horizontal parçası arkasından geçer. Ön duvarda A. Carotis internanın yaptığı çıkıntı, östaki borusu ve m. Tensor timpani bulunur. Medial duvarı kokleanın bazal kıvrımının bölgede yaptığı kabartı olan promontoryum tarafından oluşturulur. Promontoryum arka üst bölümünde stapes tabanının yerleştiği oval pencere, alt arka kısmındaysa membrana sekondaria tarafından örtülen yuvarlak pencere bulunur. Yuvarlak pencerenin ön kenarında yerleşen oluk içinden Jakobson siniri geçmektedir. Dış duvarını ise skutum, kulak zarı ve hipotimpanum oluşturulur.

Orta kulağın kulak zarı hizasındaki bölgesine mezotimpanum, üst bölgeye epitimpanum, alt bölüme ise hipotimpanum ismi verilir.

Orta kulakta üç tane hareketli kemikçik vardır. Malleus, inkus, stapes. Malleus kapitum mallei manubrium mallei ve kollumdan oluşmaktadır. Prosessus brevis ve prosessus lateralis adında iki küçük çıkıntı bulunur. İnkusunda kurus brevis, kurus longum ve gövde bölümleri vardır. Stapesin ise kurus posterior, kurus anterior ve kaput kısımları bulunur. Stapesin her iki kururası arasındaki açıklık foramen obturatoria ismini alır ve obturator membran ile örtülüdür.

Kemikçikler manubrium mallei timpan zara, ligamentum anulare ile oval pencereye bağlanırlar. Ayrıca kemikçikleri orta kulağa bağlayan iki kas ve dört adet ligament bulunur. Bunlar anterior, superior ve lateral malleolar ligamentler ile inkusun ligamentum posteriorudur. Kaslar M. Stapedius ve M. Tensor timpanidir. M. Tensor timpani malleusun boyun kısmına yapışır ve n. Mandibularis tarafından innerve edilir. M. Stapedius ise piramidal eminens içinde yer bulur ve stapes boynu veya başına yapışır. N. Fasialisin dalı tarafından innerve olur. Orta kulak hissini timpanik pleksus sağlar.
" } ] }