{ "title": "Safra Kesesi Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Safra-Kesesi-Anatomisi-51.jpg", "date": "19.01.2024 17:10:22", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Safra kesesi anatomisi, incelemek için işe öncelikle şeklinden ve vücudumuzda bulunduğu yerden başlayalım. Safra kesesi karnımızın üstündeki bölümde, karaciğerin önüne ve altına yapışık halde bulunan, karaciğerin sağ ve sol lobunun birleşim yerinde bulunan armut şeklindeki 30-50 ml kapasitesindeki 7-10 cm arasındaki uzunlukta bulunan bir organdır.

Safra kesesinin anotomisi nasıldır?

Safra kesesi görevi: Safra kesesi korpus, infundibulum, fundus ve boyun olmak üzere 4 bölümden oluşan ve karaciğerde üretilen safranın biriktiği oradan da bu safranın bağırsağı atılmasını sağlayan organdır. Yağların sindirimi ve vücuttaki emilimi açısından görevi çok önemlidir. Safra kesesi bazen karaciğerin parankimi içine gömülü olduğu gibi daha ayrı ve serbest halde de olabilir.

Safra kesesinin yapısı: Safra kesesinin içindeki epitel doku kolumnar türdedir. Sindirim sisteminde bulunan gastrointestinal organlara göre histolojik bakımdan farklıdır. Safra kesesi taşların ana safra kanalına geçişini engeller. Safra kesesi beslenmesi büyük oranda hepatik arterdeki sağdan çıkan sistik arterle olur. Safra kesesindeki venöz dönüş karaciğere yapışık olduğu alanda direkt karaciğere olur. Lenfatiği ise safra kesesi boynunda olan lenf noduna dökülmektedir.

Safra kesesinin kesitinde görülecek olanlar

Hepatosistik üçgeni: Burası sistik kanal ana safra kanalı ile karaciğer kenarının meydana getirdiği üçgen yapıdır.

Calot üçgeni: Burası sistik kanal ana safra kanalı ile sistik arterin meydana getirdiği üçgen yapıdır.

Safra kesesi fonksiyonu

Karaciğerden salgılanan safranın depolanması ve safra suyunun absorbe edip yoğunlaştırma görevini üstlenen organdır. Yemek yenildiği sırada safra kesesi kasılarak yoğunlaştırılan safra on iki parmak bağırsağına boşaltılır. Adından farklı olarak bu organda safra üretimi yapılmaz. Açlık sırasında oddi sfinkteri belirli bir basınç oluşturmakta ve karaciğerde üretilen safra, buradan safra kesesine yönlendirilmektedir. Yemek yenildiği sırada mide çıkışı gerilerek doğal bir refleks olarak safra kesesinde kasılma olur. Gevşeyen oddi sfinkteri sayesinde yenilen besinler on iki parmak bağırsağına ulaşır ve kana kleksistokinin adı verilen peptit yapıdaki hormonun salgılanmasına neden olur. Kan yolu ile oddi sfinktere ve safra kesesine ulaşan hormon safra kesesinin boşalmasına neden olur. Aç olduğumuz zaman safra kesesi de dolu olur. Yemek yenildiğinde boşalan safra kesesi küçülür. Karın ultrasonografisi aç karnına çekildiğinde safra kesesinin dolu olduğunun görüntülenmesi sağlıklı bir şekilde çalıştığını gösterir. Eğer kese küçük görüntüleniyorsa kesede iltihap olduğunu gösterir. Bu da safra kesesinde taş sorunu olduğunu gösterir.
" } ] }