{ "title": "Sindirim Sistemi Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Sindirim-Sistemi-Anatomisi-43.jpg", "date": "19.01.2024 12:38:46", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Sindirim Sistemi Anatomisi, 6 ana bölümden oluşur. Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, kat haldeki atıkların vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Sindirim sistemi, 5 metre boyunda bir kas kütlesidir. Ağızdan başlayıp anüse kadar devam eder. Sindirim sistemi bölümleri yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüstür. Tüketilen gıdalar yutulur ve yemek borusu tarafından mideye gelir. Ardından midede ufak parçalara ayrılır ve mide sıvılarıyla karışır ve pankreas ve karaciğerden gelen sıvılarla birlikte ince bağırsağa ve sonra kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsağa geçen katı atıklar buradan da rektum ve anüs aracılığı ile vücuttan atılır.

Sindirim Sistemi Anatomisi

Yemek Borusu: Yemek borusu bir tüp geçit şeklindedir ve 25 cm uzunluğunda bir kas kütlesinden meydana gelir. Yemek borusunun bitiminde bir kapak vardır ve bu kapağın görevi tüketilen sıvı ve katı gıdaların mideye inişini sağlamaktadır. Yutulan lokmalar, yemek borusunun itici hareketleriyle mideye doğru itilir. Yemek borusunun bu itici hareketleri genelde hissedilmez ve istemsiz kas aksiyonlarıdır.

Yemek borusunun 2 ucundaki sfinkter normalde kapalıdır ve üst kısımda bulunan yutma esnasında açılır ve yutulan lokma yemek borusuna geçer. Alt kısımda bulunan sfinkter yemek borusundan mideye geçişte açılır ve midenin üstündedir.

Mide: Mide, tüketilen besinlerin geçici olarak toplandığı organdır. Midede 1.5 litre sıvı tutulabilir ve bu miktar 4 litreye kadar çıkabilir.

Mide, korpus gövde, fundus ve antum olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Mide için kaplayan mukoza adlı örtüden, sıvı salgılanır ve bu sıvı sindirim için gereklidir. Midede yer alan bezler ve hücreler birçok yararlı salgı üretir. Böylece içine giren tüm besinler kolayca fiziksel ve kimyasal olarak parçalanır ve bölünür.

İnce Bağırsaklar: Sindirim sistemi bölümleri içinde en uzun olan ince bağırsak yaklaşık 6 metredir. Genişliği 2.5 cm olduğu için ince bağırsak denmiştir. İnce bağırsakların içi emilim-absorbsiyonu görevinden sorumludur. İnce bağırsağın içindeki kıvrımlar neticesinde emilim tabanı geniştir. Sindirimin iyi olabilmesi için bu kadar geniş bir alanı vardır. İnce bağırsakta oldukça çok miktarda katı ve sıvı gıdalar emilmektedir.

Kalın Bağırsak: Sindirim sisteminde bulunan son organ olan kalın bağırsak, sindirilmiş besinlerin kalıntıları ve sindirilemeyen maddelerden meydana gelen katı atıkların kurutulması görevini yapar. Yaklaşık uzunluğu 1.5 metredir. İnce bağırsakla birleştiği noktadan anüse kadar 6 alt kısma bölünmüştür. Sindirim kanalının son bölümü olan kolon tabakası kaslardan meydana gelen bir tabakadır ve atıkların itilme hareketini yapar. Bu itme hareketleri ince bağırsağa göre çok yavaştır. Kolonda meydana gelen hareketlenmeler yiyeceklerle ve yapılan hareketlerle çoğalır, uyku sırasında azalır. Kolonda oluşan mukus iç zemini kaygan bir hale getirir ve atık maddeler rektum ve anüse kolya bir şekilde geçer.

Rektum: Kalın bağırsakta ilerleyen atıklar bağırsağın son kısmı olan dışkının depolandığı rektuma gelir.

Anüs: Kalın bağırsağın dışa açıldığı ağza anüs denir. Bu bölgede dışkı kontrolünü sağlayan kaslar vardır.

" } ] }