{ "title": "Sindirim Sistemi Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Sindirim-Sistemi-Anatomisi-43.jpg", "date": "19.01.2024 12:38:46", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Sindirim Sistemi Anatomisi, 6 ana bölümden oluşur. Gastrointestinal sistem diye adlandırılan sindirim sistemi, tüketilen gıdaların parçalanması, öğütülmesi, sindirim emilimi, kat haldeki atıkların vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Sindirim sistemi, 5 metre boyunda bir kas kütlesidir. Ağızdan başlayıp anüse kadar devam eder. Sindirim sistemi bölümleri yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüstür. Tüketilen gıdalar yutulur ve yemek borusu tarafından mideye gelir. Ardından midede ufak parçalara ayrılır ve mide sıvılarıyla karışır ve pankreas ve karaciğerden gelen sıvılarla birlikte ince bağırsağa ve sonra kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsağa geçen katı atıklar buradan da rektum ve anüs aracılığı ile vücuttan atılır.