{ "title": "Tme Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/Tme-Anatomisi-29.jpg", "date": "21.01.2024 20:16:50", "author": "Eren Çembertaş", "article": [ { "article": "Tme Anatomisi; Tme, alt çene ya da çiğneme kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğu sendromudur. Eklem yüzeyi ve disk arasındaki bağ bozulmuştur. Tme vücudun diğer eklemlerinden farklı özellikleri olan kompleks bir yapıdır. Tme'nin yüzeyleri hiyalin kıkırdak yerine damarsız fibröz bağ dokusu ile örtülüdür. Fibröz doku, hiyalin kıkırdağa oranla kuvvetleri daha iyi tolere edebilir. Yaşlanma ve travmalara karşı daha dayanıklıdır ve tamir kapasitesi daha yüksektir. Üst ve alt çene kemikleri özellikle bunların üzerinde yer alan dişleri şekil ve pozisyonları eklemin yapı ve hareketleri üzerinde etkilidir. Bu nedenle tme, sert sonlanma gösteren bir eklem yapısına sahiptir. Dişlerin oklizyonu eklemin yapısı, hareketlerini etkiler ve yönlendirir. Alt çenenin her türlü hareketi eklemin sağ ve sol eklemin birlikte çalışması ile gerçekleşir. Bu nedenle her iki tme fonksiyon bakımından tek bir eklem gibi çalışmaktadır. Tme arthrodial türde bir eklemdir. Hem dönme hareketi hem de kayma hareketi yapabilir. Yani tme dönme hareketi ile kayma hareketide yapabilen bir eklemdir. Kayma hareketinin yanı sıra tek düzlemde menteşe hareketi de yapabilir.

Tme anatomisi, artiküler yüzeyleri fibröz konnektif dokudan oluşmuştur. Diğer eklemlerde ise hyalin kartilaj bulunur. Bu farklılığın iki avantajı vardır. İlk fibröz, konnektif dokunun zamanla oluşan aşınmaya, hyalin kartilaja göre daha az meyilli olup, dejeneratif değişimlere daha dirençli olmasıdır. İkinci fibröz ise dokunun yenilenme kabiliyetinin hyalin kartilajdan daha iyi olmasıdır. Bu önemli iki faktör tme'nin fonksiyon ve disfonksiyonlar açısından çok önemlidir. Kraniyomandibular artikülasyon bilateraldir. Her iki eklem ayrı birer fonksiyonel birim gibi hareket etse de bu iki eklem mandibula ile birbirine bağlı olduğu için hareket ya da fonksiyonel değişiklikler diğerini de etkiler. Dolayısıyla tme'nin normal fonksiyonu için bilateral senkronizasyonu şarttır. Vücudun diğer eklemlerden daha komplekslidir.

Tme'yi diğer eklemlerden ayıran özelliklerden bir diğeri de dişler ile olan ilişkisidir. Tme fonksiyonel olarak aktif değilken yani istirahat pozisyonunda kondiller glenoid fossa içinde gerilimsiz şekilde merkezi bir şekilde konumlanmıştır. Bu esnada alt ve üst dişler freeway space adı verilen interokluzal açıklıkla birbirinden ayrılmışlardır. Dişlerin okluzyona gelmesi ile kondil son konumunu alır. Tme'nin kendine has bir diğer özelliği mandibulanın kemik gelişiminde önemli bir rolü olan eklem kapsülü içinde büyüme merkezi aktivitesini içeren tek eklem olmasıdır. Tme'nin yumuşak doku komponentleri eklem kapülü ve ligamentlerdir.

" } ] }