{ "title": "Vücut Anatomisi", "image": "https://www.anatomi.gen.tr/images/vucut-anatomisi.jpg", "date": "19.01.2024 13:11:11", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Vücut Anatomisi: Beden bilimi, yapı bilimi manasındadır. Genel olarak anatomi insan ya da hayvan yapısı ve düzeniyle ilgilenen bir bilim dalıdır. Temel tıp bilimlerinden olan insan anatomisi insan vücudundaki organların tanımlanması, büyüklük, şekil gibi özelliklerinin ortaya konması, birbirleriyle olan ilişkilerinin belirlenmesi ve bu organların aralarındaki normal komşuluk ilişkilerini inceleyen pozitif bir saha, bunların hekimliğe uygulanmasıyla alakalı bilimsel uğraş alanı ve cerrahi uğraşların ise oldukça önem arz eden dersidir.

İnsan vücudu temel olarak 3 çeşitte ele alınmaktadır. Ayrıca vücut tipleri de kendilerine has özellikler göstermektedir. Bu çeşitler: Ektomorf: İnce kemik yapılı uzun ve zayıf kaslı olan insanlardır. Ektomorfların güç kazanıp hacim yapmaları aslında uzun zaman gerektiren bir iştir. Endomorf: Kalın kemikli çabuk şişmanlamaya yatkın kısa boylu ve sağlam yapılı kişilerdir. Endomorflar çok çabuk gelişebilirler, kısa zamanda yüksek ağırlıklarla çalışmalarını devam ettirebilirler. Vücutları kütleli ve kaslıdır. Fakat bir o kadar biçim sahibi ve definisyona yatkın oldukları söylenemez bu sebeple yağ almaya yatkın ama yağ atma konusunda güçlük çekerler. Mezomorf: Anatomik olarak ağırlık çalışmasına en elverişli vücut biçimi bu tip kişilerde bulunur. Bu tip vücutlara sahip olanlar geniş bir yapıya sahip oldukları söylenebilir. Aynı zamanda çabucak kaslanmaya da yatkındırlar.
" } ] }