Vertebra Anatomisi Yapısı
09 Temmuz 2024

Vertebra Anatomisi Yapısı

Vertebra Anatomisi

Latince "vertebra" olarak bilinen kelime, Türkçede "omurga" anlamına gelir. Omurlardan oluşan ve içinde omuriliği barındıran yapıya sahiptir. Omurga, üç bölümde incelenir ve oldukça karmaşık fakat aynı zamanda sistemli bir anatomiye sahiptir. Vertebra, yedi tane boyun omuru (cervikal vertebralar), on iki tane sırt omuru (torakal vertebralar) ve beş tane bel omurundan (lomber vertebralar) oluşur. Bel vertebrasının altında omurga yapısına ait sakrum kemiği ve onun alt tarafında ise kuyruk sokumu kemiği bulunur. Her omur, üst ve altta toplamda dört faset eklem ile birbirine bağlanmıştır. Omurların arasındaki boşluklardan sinir kökleri çıkar ve bu sinir kökleri 31 tanedir. Alt tarafta bulunan dört adet bel omurundan çıkan sinir köklerinin bazıları siyatik sinirlerin oluşmasına olanak sağlar. Bu 33 tane kemikten her birine vertebra ya da omur adı verilir. Omurların bulundukları yere göre şekilleri ve yapıları değişiklik gösterse de genel olarak anatomileri aynıdır. Omur kemiklerinin bir araya gelerek meydana getirdikleri omurga, organların tüm motor ve duyu faaliyetlerinin omurilik tarafından kontrol edilmesini sağlar.

Omurgadaki Kemikler

Omurlar, bulundukları yere göre şekil bakımından beş grupta incelenir:

  • Cervikal Vertebralar

    Kafatasının bitim noktasından başlayarak ense köküne kadar uzanan boyun bölgesinde bulunan yedi adet omurdur. Bu omurlar, duyu ve hareket faaliyetlerinin omurilik tarafından kontrol edildiği bölgedir. Bu bölgede oluşabilecek hasar sonucu bedenin kollar ve aşağısında kalan bölgeleri felç olabilir.
  • Torakal Vertebralar

    Ense dibinden başlayıp kaburgaların omurgayla çakıştığı noktaya kadar olan ve gövdeye ait motor ve duyuları kontrol eden on iki tane omurdur. Bu bölgede hasar meydana gelmesi, genital bölge ve ayaklar üzerindeki kontrolün ortadan kalkmasına neden olabilir.
  • Lomber Vertebralar

    Torakal vertebralardan sonra bel bölgesini bir arada tutan beş adet omurdan oluşan omurilik bölgesine verilen isimdir. Bu bölgede oluşabilecek hasar, bacaklar ve aşağısını felç bırakabilir.
  • Sakral Vertebralar

    Kuyruk sokumu ve çevresindeki bölgede bulunan ve beş tane omurdan oluşan bölgeye verilen addır. Ayaklar ve genital bölge işlevlerini kontrol eden bu bölgede oluşabilecek bir hasar, bu işlevlerin son bulmasına ve felç olunmasına neden olabilir.
  • Coocygeal Vertebralar

    Kuyruk sokumunun en uç kısmında ve birbirine yapışık halde bulunan üç-dört tane omura verilen addır. Bu omurlar tek başına bir bölgeyi kontrol edemezler ve burada yaşanacak hasarlar hayati önem taşımaz. Ancak, bu bölgede oluşabilecek hasarlar ayak fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Omuz Anatomisi Yapısı

Omuz Anatomisi Yapısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Dolaşım Sistemi Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dolaşım Sistemi Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi ve Fizyoloji Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi ve Fizyoloji Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Anatomisi Yapısı

Omurga Anatomisi Yapısı

Anatomi Üreme Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi Üreme Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dış Kulak Anatomisi Özellikleri

Dış Kulak Anatomisi Özellikleri

Güncel

Diz Eklemi Anatomisi

Diz Eklemi Anatomisi