Diz Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diz anatomisi, vücudun en büyük sinoviyal eklemi olarak önemli bir rol oynar. Stabilizasyonu, yapıların uyumu ve etrafındaki kaslar sayesinde sağlanır. Diz, yürümeyi desteklerken, çeşitli ligament ve menisküslerle koruma ve hareket yeteneği kazanır.
Diz Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
07 Eylül 2024

Diz Anatomisi


Diz, vücutta bulunan en büyük sinoviyal eklemdir ve doğal olarak unstabil bir yapıya sahiptir. Bunun sebebi, eklemin hareketlerinin onu meydana getiren kemikler tarafından kısıtlanmamasıdır. Diz eklemi, bir kayıcı tipte patellofemoral kompartman ile iki kondiler eklem olan tibiofemoral eklemden oluşur. Tibiofemoral eklem kapsülü ön tarafta daha sıkıdır ve anterior ile posterior talofibular ligamentlerin desteğini alır. Ayak bileğinin hareketi ve alt ekstremite rotasyonu sırasında bu eklemde de küçük hareketler meydana gelir. Yetişkinlerin %10 kadarında diz kapsülü ve sinovyum ile proksimal talofibular eklemler irtibattadır.

Yuvarlak olan femoral kondiller ve düz tibial platoların biçimsel olarak uyumlu olmaması, tibiofemoral eklemin ayrımını önleyebilmek amacıyla yumuşak dokularla stabilizasyonu gerekli hale getirir. Çevredeki kaslar dinamik stabilizatör olarak etkili olurken, diz eklem kapsülü ve diz ligamentleri, diziyi kontrol eden statik stabilizatör olarak görev yapar. Kapsüle destek olan ligamentler vardır. Eklem stabilitesini destekleyen femoral troklea ile patellanın alt yüzeyi birbiriyle uyumludur. Diz eklemi açıkta bulunduğundan, etrafında onu koruyan yağ tabakası ve kas olmaması nedeniyle travmalara açıktır. Ayrıca, iki uzun kemiğin ortasında yer alması da maksimum yük almasına neden olur.

Normal olarak femur başı, diz eklemi ve ayak bileği merkezi aynı çizgi üzerinde olur. Femur gövdesinin kalça ekleminden uzaklaşan femur boynu, femur gövdesi ve tibia birleşiminde açı yapmaktadır. Bu açının patellofemoral eklemin biyomekanik fonksiyonlarında büyük etkisi vardır. Kuadriseps kasındaki çekme yönüyle tibia gövdesi arasındaki açı, kuadriseps açısı veya Q açısı olarak tanımlanır. Supin pozisyonda iken, bu açı erkeklerde 8-14 derece, kadınlarda ise daha fazladır. Açının büyük olması genellikle patellofemoral semptomlarla ilişkilidir.

Ayaktayken diz normal olarak ekstansiyonda kilitli olur ve kuadrisepsin kasılmasına gerek kalmaz. Tam ekstansiyon sırasında diz, tibia femura oranla dış rotasyonda olur. Aşırı ekstansiyon ve rotasyonu ön çapraz, oblik popliteal ve kollateral ligamentler engeller. Dizin arka tarafında aniden olan darbe, dizin bükülmesine yol açar.

Diz tam ekstansiyonda olduğunda, kapalı paket pozisyonunda olur. Ligamentler ve kaslar en üst düzeyde gergin, eklem yüzeyleri sıkışık ve birbirine olabildiğince temas eder. Fleksiyon halinde ise diz açık paket pozisyonunda olur. Diz eklem hasarları genellikle ligamentleri, kas insersiyonlarını ve eklem kapsülünü etkiler.

Diz Stabilitesi


Alt ekstremitede bulunan bir ara eklem olan dizin temel fonksiyonu, vücudun ağırlığını taşıması ve yürümeye yardımcı olmasıdır. Tam oynar ve menteşe tarzı eklem yapısına sahip olan diz, iki fonksiyonel eklemin birleşiminden meydana gelir. Diz anatomisinde stabilite genellikle kapsül, kaslar ve bağlarla sağlanmaktadır.

Medial Stabilite


Medial stabilite, tibial kollateral ligament, eklem kapsülü, medial menisküs ve çapraz bağlar aracılığıyla sağlanır.

Lateral Stabilite

Lateral stabilite, lateral menisküs, eklem kapsülü, fibüler kollateral ligament ve çapraz bağlarla sağlanır.

Rotatuar Stabilite

Rotatuar stabilite, dizdeki tüm yapıların uyumu sayesinde sağlanır.

Antrerior Stabilite

Antrerior stabilite, eklem kapsülü, ön çapraz bağ ve posterior stabilite ile arka çapraz bağla kapsül uyumu sayesinde sağlanır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Saide 23 Temmuz 2024 Salı

Diz ekleminin bu kadar karmaşık ve hassas yapısından dolayı sık sık sakatlanması normal mi? Özellikle kısıtlayıcı kemik yapısı olmadığından dolayı yumuşak dokulara daha fazla yük binmesi diz sakatlanmalarının başlıca nedeni olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Saide hanım, diz ekleminin karmaşık ve hassas yapısı nedeniyle sık sık sakatlanması gerçekten de oldukça normaldir. Diz eklemi, vücudun en büyük eklemlerinden biri olup, hem hareket kabiliyeti sağlaması hem de vücut ağırlığını taşıması gerektiğinden büyük bir yük altındadır. Bu nedenle, yumuşak dokular (bağlar, kıkırdaklar ve kaslar) üzerinde büyük bir baskı oluşur. Ayrıca, diz ekleminde kısıtlayıcı bir kemik yapısı olmaması, yumuşak dokuların sakatlanma riskini artırabilir. Bu yüzden, diz sakatlanmalarını önlemek için düzenli egzersiz yapmak, kasları güçlendirmek ve uygun ayakkabı seçimi gibi önlemler almak önemlidir.

Çok Okunanlar
Meme Anatomisi Yapısı
Meme Anatomisi Yapısı
Popüler İçerikler
Genel Anatomi Tarihi
Genel Anatomi Tarihi
Spinal Anatomi Nedir?
Spinal Anatomi Nedir?
Haber Bülteni
Güncel
Hayvan Anatomisi Hayvan Anatomi Yapısı
Hayvan Anatomisi Hayvan Anatomi Yapısı
Güncel
Anatomi Kafa Kemikleri Özellikleri
Anatomi Kafa Kemikleri Özellikleri