Anatomi Hücre Görevleri
11 Temmuz 2024

Anatomi Hücre Görevleri

Anatomi Hücre:

Canlıların yapı taşına hücre denilmektedir. Canlılardaki en küçük birim hücredir. İnsan vücudunda yaklaşık olarak 75 trilyon hücre bulunmaktadır. Yeni hücreler, daha önceden var olan bir hücrenin bölünmesi sonucunda oluşmaktadır. Canlılarda bulunan hücreler kalıtım materyalleri içermektedir. Böylece, ana hücrelerde var olan kalıtım yavru hücrelere geçer. Vücudumuzdaki metabolik olayların her biri hücre içerisinde gerçekleşmektedir. Bazı özel durumlar haricinde hücrelerin boyutları, 10-15 mikron kadardır. Bilinen en büyük hücre deve kuşu yumurtasıdır. Boyut olarak, 75 mm çapındadır. Boy bakımından en uzun hücreler ise insan ve hayvan vücudunda bulunan sinir hücreleridir. Hücreler türden türe, boyut ve şekil olarak farklılıklar göstermektedirler.

Hücrenin Görevleri

  • Gelişmeyi sağlamak
  • Metabolizma olayını sağlamak
  • Duyarlılığı ve hareketi sağlamak
  • Çoğalmayı sağlamaktır.

Hücre Yapısı

Hücre yapısına göre üç ana kısma ayrılmaktadır: Hücre gövdesi (Sitoplazma), hücre zarı (Plazmalemma) ve hücre çekirdeği. Hücre bölünmesi ise üç ana şekilde gerçekleşir: mitoz bölünme, amitoz bölünme ve mayoz bölünme.

Hücre Gövdesi (Sitoplazma)

Zar ile çekirdek arasında kalan sıvı kısma sitoplazma denmektedir. Sitoplazma, yapısında organik madde olarak protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, hormon, RNA, ATP ve enzimler bulundurmaktadır. İnorganik madde olarak ise su, çeşitli iyonlar, madensel tuzlar, asit ve bazlar yer almaktadır. Sitoplazma, içinde belirli görevler yapmak üzere özelleşmiş yapılara ev sahipliği yapar. Bu organeller arasında ribozom, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı, lizozom, mitokondri, koful, sentrozom ve plastitler bulunmaktadır.

Hücre Zarı (Plazmalemma)

Sitoplazmayı çevreleyen, hücrelere şekil veren, dış ortam ile ilişki kurmasını sağlayan zardır. Hücre zarı osmoz, difüzyon ve aktif taşımada önemli rol oynamaktadır. Hücre zarının en önemli özelliklerinden biri, canlı, seçici ve geçirgen olmasıdır. Metabolizma atıklarının hücre dışına atılmasını sağlar.

Hücre Çekirdeği

Hücrenin ortasında yer alan, gövde ile çift zardan ayrılan, hayat ve denetim merkezi içindeki en önemli maddedir. İnsan vücudu hücresinde 46 kromozom bulunmaktadır. Bunların 44 tanesi bedensel, 2 tanesi ise cinsiyet kromozomudur. Bunlara gonozom denmektedir ve X ve Y olarak adlandırılırlar. Hücrenin kalıtsal bilgilerinin depolandığı yerdir. Hücrenin büyümesi, gelişmesi, farklılaşması ve çoğalması olaylarını denetler. Metabolik aktiviteleri düzenler.

Hücre Bölünmesi

Hücre bölünmesi, üç ayrı şekilde gerçekleşmektedir:

1) Mitoz Bölünme:

Vücut hücrelerinde görülür ve beş safhası vardır: Profaz, Metafaz, Anafaz, Telofaz ve Sitokinez.

2) Amitoz Bölünme:

Hücrenin boğum şeklinde bölünmesidir.

3) Mayoz Bölünme:

Üreme hücrelerinde (sperm ve yumurta) meydana gelen bölünme şeklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tunçkılıç

11 Temmuz 2024 Perşembe

Hücre bölünmesinin üç farklı şekilde gerçekleştiğini öğrendim. Mitoz bölünme vücut hücrelerinde mi görülüyor? Bu bölünmenin safhaları hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet Tunçkılıç, mitoz bölünme vücut hücrelerinde gerçekleşir ve hücrelerin büyümesi, yenilenmesi ve onarımı için önemlidir. Mitoz bölünme birkaç safhadan oluşur:

1. Profaz: Kromatin iplikleri kalınlaşarak kromozomları oluşturur. Çekirdek zarı parçalanmaya başlar ve mitoz iğ iplikleri oluşur.
2. Metafaz: Kromozomlar hücrenin ekvatoral düzleminde dizilirler ve iğ ipliklerine bağlanırlar.
3. Anafaz: Kardeş kromatitler birbirinden ayrılarak karşı kutuplara çekilirler.
4. Telofaz: Kromozomlar kutuplara ulaştığında çekirdek zarı yeniden oluşur, kromozomlar tekrar kromatin iplikleri haline gelir.
5. Sitokinez: Sitoplazma bölünmesi gerçekleşir ve iki yeni hücre oluşur.

Bu süreç, hücrelerin düzgün bir şekilde bölünmesini ve genetik materyalin doğru bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayak Bileği Anatomisi Nedir?

Ayak Bileği Anatomisi Nedir?

Mandibula Anatomisi Nedir?

Mandibula Anatomisi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anatomi Endokrin Sistemi Türleri ve Özellikleri

Anatomi Endokrin Sistemi Türleri ve Özellikleri

Tme Anatomisi Nedir?

Tme Anatomisi Nedir?

Meme Anatomisi Yapısı

Meme Anatomisi Yapısı

Anatomi ve Fizyoloji Modülü Anotominin Alt Bölümleri

Anatomi ve Fizyoloji Modülü Anotominin Alt Bölümleri

Anatomi Dolaşım Sistemi Aşamaları

Anatomi Dolaşım Sistemi Aşamaları

Güncel

Akciğer Anatomisi Nedir?

Akciğer Anatomisi Nedir?

Güncel

Dalak Anatomisi ve Konumu

Dalak Anatomisi ve Konumu