Kemik Pelvis Anatomisi Kemik Pelvis Anotomisi Yapısı
26 Temmuz 2024

Kemik Pelvis Anatomisi Kemik Pelvis Anotomisi Yapısı

Kemik Pelvis Anatomisi

Pelvis, insan vücudunda önemli bir kemik yapıdır ve hem erkek hem de kadın anatomisinde hayati fonksiyonlara sahiptir. Kadın üreme organları, iç üreme organları ve dış üreme organları olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. İç üreme organları, pelvis adı verilen kemik çatı içinde yer alır ve karın boşluğunda bulunur.

Kemik Pelvis Anatomisi Yapısı

Yetişkin insan pelvisi dört kemikten oluşur. Bu kemikler:
  • Yan taraflarda ve önde iki tane kalça kemiği (os coxae)
  • Arkada bulunan sakral kemik (os sacrum)
  • Koksigeal kemik (os coccygis)
Pelviste üç önemli düzlem vardır ve bu düzlemler de önemli çaplara sahiptir. Bu düzlemler:
  • Pelvis girişi (inlet)
  • Orta pelvis (midpelvis)
  • Pelvis çıkışı (outlet)

Doğumda bebek %95 baş geliş pozisyonunda bulunur. Bebeğin başının pelvis minordan geçebilmesi için bebek başının çapları ile pelvis çaplarının birbirine uygun durumda olması gerekir. Bebeğin kafatası kemikleri henüz birbiri ile kaynaşmamış olduğundan, doğum esnasında kemiklerin birbiri üzerine geçmesi ile kafa çapı biraz da olsa küçülebilir. Böylece eğer pelvis çapları ile bebek kafasının çapları arasındaki uyumsuzluk fazla değilse doğum vajinal yoldan gerçekleşebilir. Ancak daha ciddi bir uyumsuzluk durumu söz konusu ise bebek kafası pelvisten geçemez ve doğum normal yoldan gerçekleşmez. Bu sebeple pelvis çaplarının ve pelvis tipinin doğumdan önce öğrenilmesi önemlidir.

Pelvis Tipleri

Pek çok farklı pelvis tipi vardır ve bunlar doğum sürecini etkileyebilir:
  • Android pelvis: Erkek pelvisine benzer. Kadınların %20'sinde görülür ve doğum açısından uygun değildir.
  • Anthropoid pelvis: Ön-arka çapı, transvers çapından daha uzundur.
  • Gynecoid pelvis: Klasik kadın tipi pelvistir. Kadınların %40 kadarında bulunur ve doğum için en uygun pelvis tipidir.
  • Platypelloid pelvis: Yassılaşmış bir gynecoid pelvisdir ve doğum açısından zorluklar yaşatabilir.
Türkiye'de yapılmış klinik çalışmalarda, Türk kadını için en sık rastlanan pelvis şeklinin gynecoid, ikinci olarak en sık rastlanan tipin ise platypelloid olduğu belirlenmiştir.

İç Genital Organlar

İç genital organlar, kadın üreme sistemi içinde önemli rol oynar:
  • Fallop Tüpü: Kadın rahminin iki yanında simetrik şekilde bulunan boru şeklindeki bu tüplerin dış uçları, yumurtlama sırasında yumurtalıktan çıkan yumurta hücrelerinin kanal içerisine geçmesini sağlayarak rahime taşırlar. Fallop tüpünde ilerleyen yumurta hücresi buradan gelen spermle buluştuğunda döllenme meydana gelir.
  • Over (Yumurtalık): Rahmin iki tarafında bulunan ve kadınlık hormonu ile az miktarda erkeklik hormonu üreten organlardır. Fallop tüpleri yardımı ile overlerden çıkan yumurtalık hücreleri rahime gelir.
  • Rahim: Rahim, şekil itibariyle ters duran bir armuda benzeyen çok kaslı bir organdır. İç bölümü sümüksü bir tabaka ile kaplıdır. Döllenmiş yumurta fallop tüpleri yardımıyla rahime girdiğinde bu sümüksü yapı kalınlaşarak yumurtayı korumaya ve beslemeye hazır duruma gelir.

Dış Genital Organlar

Dış genital organlar, kadın üreme sisteminin dış kısmında yer alır ve çeşitli yapıları içerir:
  • Dış (Büyük) Dudaklar: Vajina girişini sağlı sollu kaplayan, vulvanın dış sınırını belirleyen, cilt kıvrımlarının dışta kalan alanlarıdır.
  • İç (Küçük) Dudaklar: Sağlı sollu dış dudakların iç kısmında yer alan, klitorisin üst bölümünden başlayıp idrar deliğini kaplayan ve vajina girişinin altına doğru uzanan kıvrımlı yapılardır.
  • Klitoris: Erkekteki penis başının kadında bulunan karşılığıdır. İki küçük dudağın ön kısımda birleştiği yerdedir. Bu organ kadın cinsel organında en duyarlı bölgedir. Uyarı ile sertleşir, kan damarları bakımından oldukça zengin bu yapı kadın orgazmında önemli görevler üstlenir.
  • Vajina Girişi: İç dudakların devamında bulunan ve kızlık zarına kadar devam eden 1-2 santimetrelik bir bölümdür. Kızlık zarının yırtılmasından sonra vajina ile birleşir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Meyveş

26 Temmuz 2024 Cuma

Pelvis yapısında bulunan kemiklerin, özellikle doğum sürecinde ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Pelvis çapları ile bebek kafasının çaplarının uyumsuz olması durumunda doğumun normal yoldan gerçekleşmemesi gibi bir durumla karşılaştınız mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Meyveş,

Pelvis yapısı ve doğum süreci hakkındaki bilgilendirici yorumunuz için teşekkürler. Gerçekten de pelvis kemikleri doğumda çok önemli bir rol oynar. Pelvis çaplarının bebek kafası çaplarıyla uyumsuz olması durumu, tıbbi olarak "pelvik-foetal uyumsuzluk" olarak adlandırılır ve bu doğumun normal yoldan gerçekleşmesini zorlaştırabilir. Bu durumla karşılaşıldığında sezaryen gibi alternatif doğum yöntemlerine başvurulabilir. Pelvis yapısının ve çaplarının doğum sürecindeki önemi konusunda farkındalık yaratılması önemlidir. Bilgi paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

El Kemikleri Anatomisi

El Kemikleri Anatomisi

Anatomi Testis Hastalıkları

Anatomi Testis Hastalıkları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anatomi Konu Anlatımı

Anatomi Konu Anlatımı

Tme Anatomisi Nedir?

Tme Anatomisi Nedir?

İnce Bağırsak Anatomisi Özellikleri

İnce Bağırsak Anatomisi Özellikleri

Anatomi Üreme Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi Üreme Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Güncel

Kedi Anatomisi Kedilerin Ağız ve Diş Yapısı

Kedi Anatomisi Kedilerin Ağız ve Diş Yapısı

Güncel

Omuz Eklemi Anatomisi Nasıldır?

Omuz Eklemi Anatomisi Nasıldır?